Bewegen in het Alzheimer Café Nijmegen

Bewegen in het Alzheimer Café Nijmegen

Bewegen, bewegen, bewegen! Dat is het belangrijkste advies van geriatrisch fysiotherapeute Ingrid van Oosten in het Alzheimer Café Nijmegen van 17 april. Bewegen is belangrijk voor de spieren, de gewrichten en ook voor de doorbloeding van de hersenen. Het is dus zeker belangrijk voor mensen met beginnende dementie.

Als je weinig beweegt krijg je steeds minder zin om iets te doen. We kennen het allemaal wel, als je de hele dag op de bank hebt gezeten heb je geen zin om ’s avonds op te staan om een wandelingetje te maken. En juist dat nemen van initiatief is bij mensen met dementie toch al vaak minder. Reden te meer om zo veel mogelijk actief te blijven. Maar hoe kun je dat doen?

Bewegen hoeft niet altijd moeilijk of duur te zijn, het zit ook in kleine dingen, legt Ingrid uit. In alledaagse dingen in en om huis, zoals jezelf scheren of wassen in plaats van gewassen worden door de partner of thuiszorg. Als je iemand een washandje of scheerapparaat in zijn hand geeft komt de juiste beweging vaak vanzelf weer boven. Als je een paar plantjes en een bak met aarde op een hoge tafel zet kan iemand nog met plezier ‘tuinieren’. Een partner geeft haar man altijd een stofdoek in handen als zij gaat poetsen. Hij loopt dan heel tevreden met de stofdoek achter haar aan. Dat is bewegen, samen plezier hebben en je nuttig voelen tegelijk. Vaste routines, zoals dit poets-ritueel of een vast wandel-ommetje zijn belangrijk. Ze zorgen voor minder onzekerheid.

Dat bewegen plezier geeft wordt goed duidelijk als Ingrid ons de opdracht geeft een aantal ballonnen in de lucht te houden. Na enige aarzeling doet bijna iedereen mee. Allemaal in beweging en wat een plezier. Het is een leuk spelletje om ook eens thuis met de kleinkinderen te doen. Samen bewegen werkt aanstekelijk. Een partner krijgt haar man op de hometrainer omdat ze ‘samen gaan fietsen’. Eerst wil hij niet, dan moet zij eerst, maar zodra ze op de hometrainer zit wil hij ook.

Als bewegen niet meer goed gaat wordt het lastig. Dan zijn de mantelzorgers vaak bezorgd. Een meneer mag van zijn vrouw niet meer fietsen, hij zou toch kunnen vallen. Hier kan een geriatrisch fysiotherapeut helpen. Deze heeft een extra opleiding gevolgd gericht op bewegen en ziektes van ouderen. En kan onderzoeken of de beperkingen in het bewegen zitten, in de coördinatie van de bewegingen of in het inzicht dat je nodig hebt als verkeersdeelnemer. Bovendien geeft deze gespecialiseerde fysiotherapeut ook hele praktische tips. De huisarts kan hiernaar doorverwijzen.

Lees ook onze tips om in beweging te blijven. 
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door