Eerste Alzheimer Café in Wijchen geslaagd

Het is woensdag 19 september, zeven uur ‘s avonds, de vrijwilligers van het nieuwe Alzheimer Café zijn al aanwezig. De zaal is klaar, folders liggen uitgestald op de informatietafel, de koffie is bruin. De eerste bezoekers druppelen binnen. Een rustig geroezemoes klinkt op uit zaal ’t Kompas in buurtcentrum De Meander in Wijchen.

Dan is het half acht, tijd om te beginnen. De zaal zit goed vol. Eric Dirkx, voorzitter van de regio Nijmegen van Alzheimer Nederland, opent officieel het nieuwe ‘Alzheimer Café Wijchen en omstreken’. Hij heet de aanwezigen welkom en noemt daarbij met name ook de jongere mensen met dementie, waar dit Café regelmatig aandacht aan zal besteden. Het Alzheimer Café Wijchen is een voortzetting van het dementiecafé, maar nu in een nieuw jasje en met ondersteuning van Alzheimer Nederland. Dan wordt de opzet van de avond uitgelegd: een half uur vraaggesprek met de spreker, dan een half uur pauze voor koffie en in gesprek gaan met elkaar, en dan nog een half uur voor vragen uit de zaal. Daarna leidt gespreksleider Marieke Meek het thema van de avond in, de vraag waar veel families mee worstelen: ‘is het vergeetachtigheid of is het dementie?’ Zij gaat in gesprek met Raymond Koopmans, specialist ouderengeneeskunde bij een verpleeghuis en hoogleraar aan het Radboud UMC.

Niet-pluis-gevoel
Raymond Koopmans legt uit dat er veel verschillende vormen van dementie zijn, met verschillende symptomen en kenmerken. Dementie is een hersenziekte die niet te genezen is. Alzheimer is de vorm van dementie die het meeste voor komt. “Stel ik vergeet mijn sleutels, moet ik me dan zorgen maken” vraagt Marieke. “Dat is een moeilijke vraag” vindt Koopmans, “iedereen vergeet wel eens zijn sleutels. Maar als opvalt dat het erg vaak voor komt krijg je het gevoel dat er iets niet klopt, niet pluis is. Het is meestal de omgeving die zich zorgen maakt, niet de persoon zelf. Die omgeving ziet dan dat er steeds meer briefjes en andere geheugensteuntjes verschijnen, of dat er ongelukken gebeuren. Dan wordt het niet-pluis-gevoel groter en is het tijd de huisarts in te schakelen. Die zal goed naar het verhaal luisteren en ook een breder onderzoek doen. Vergeetachtigheid kan namelijk ook veroorzaakt worden door een depressie of door enkele lichamelijke ziekten. Als de betrokkene nog niet ouder is dan 65 jaar zal de huisarts doorverwijzen naar de geheugenpoli, want op die leeftijd is de diagnose extra moeilijk te stellen.”

Hulp van de zorgtrajectbegeleider
En dan, dan heb je de diagnose dementie, wat gebeurt er dan? “Dan krijg je hulp van een zorgtrajectbegeleider” legt Koopmans uit. Een van de aanwezige zorgtrajectbegeleiders vertelt: “wij gaan met de mensen met dementie en hun familie kijken wat er nodig is om de betrokkene zich zo goed mogelijk te laten voelen en thuis te laten wonen. Wij komen daarvoor bij de mensen thuis en ondersteunen niet alleen de persoon met dementie, maar ook de familie. Wij werken met de welzijns- en zorginstellingen samen en weten de weg.” 

Iedere dag een Alzheimer Café
In de pauze praat ik met een echtpaar uit Mill, een dorp op de grens van Limburg en Brabant. Meneer vertelt dat hij met zijn vrouw samen iedere dag naar een ander Alzheimer Café gaat, in de eigen regio naar Gennep en Milsbeek, maar ook naar de regio Nijmegen, Brabant en vorige week nog naar Zeist. Hij zoekt op de website van Alzheimer-Nederland op waar er een Café is. Nu de dementie van zijn vrouw erger wordt en hij bijna voortdurend voor haar moet zorgen, gaan ze dagelijks samen op stap. Dat vinden ze prettig, maar het is ook “goed om de informatie vaker te horen, anders vergeet je het weer.” Daarnaast gaan ze ook regelmatig naar Alzheimer-dansmiddagen in Venlo, Venray en Reuver. Daar genieten ze samen van.

Respectvol omgaan met moeilijk gedrag
Na de pauze is het tijd voor vragen uit de zaal. Er wordt gevraagd naar het Odensehuis in Wijchen. Coördinator Loesan Peters vertelt dat het een inloophuis is voor mensen die op jongere leeftijd dementie krijgen, maar ouderen met dementie zijn er ook welkom. Je kunt er binnen lopen wanneer je wil, samen koffie drinken, wandelen of andere activiteiten doen. Het Odensehuis wil vooral passende en zinvolle dagbesteding bieden met veel eigen inbreng.   

Een andere vraag gaat over hoe je moet omgaan met iemand met dementie. Koopmans houdt een warm pleidooi om iemand vooral als mens te blijven benaderen, ook als de dementie al ver gevorderd is. Dat dit niet altijd makkelijk is blijkt wel uit de reacties uit de zaal. Met name als er gedragsveranderingen zijn kan het moeilijk zijn om respectvol met die persoon om te gaan. Over dit thema zijn we nog lang niet uitgepraat, maar het is negen uur en de avond loopt ten einde. Kroegbaas Ria Boersma sluit de avond af, maar verzekert de aanwezigen dat dit moeilijke thema in de volgende cafés zeker weer aan de orde zal komen. 

Tekst & foto: Anne-Mieke Penders

Alzheimer regio Nijmegen

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door