Op bezoek bij de dagbesteding in het OBG in Nijmegen

Flinke uitbreiding
Het aanbod en de ruimte van de dagbesteding van het OBG in Nijmegen is sinds een jaartje helemaal vernieuwd. Dat is een reden om er eens een kijkje te gaan nemen. Medewerker Patty Ebbeng laat zien dat er nu drie groepsruimtes zijn, een lees- en relaxkamer en een spel- en luisterruimte met een heuse, echte jukebox. De groepsruimtes zitten in het souterrain van het OBG, maar zijn toch ruim en opvallend licht. Het is er prettig vertoeven. “De capaciteit van de dagbesteding is flink uitgebreid. Dagelijks zijn er nu drie groepen die in hun eigen salon bij elkaar komen. We hebben een groene, een rode en een blauwe salon met ieder een groep van tien of acht deelnemers. Daarnaast is er nog een ‘crea-groep’ in het Atelier op de begane grond. De groepen hebben zo veel mogelijk een vaste samenstelling. Dat lukt niet helemaal, omdat niet iedereen vijf dagen per week komt. Iedere groep wordt begeleid door een beroepskracht, een stagiaire en een vrijwilliger. We zoeken gericht naar vrijwilligers met bepaalde kennis of ervaring, zoals mensen die creatieve activiteiten kunnen begeleiden of met een groepje kunnen bridgen.”

Soep maken voor de lunch
Ik begin mijn bezoek in de groene groep. Om kwart voor tien komt de eerste bezoeker binnen. Er ontstaat meteen een gesprek, ik vertel wie ik ben en wat ik kom doen. Dat is interessant. Langzaamaan druppelen er steeds meer mensen binnen. Eén van de dames wordt door de stagiaire opgehaald, zij woont in een van de appartementjes aangrenzend aan het OBG. Anderen komen alleen of worden gebracht door de mantelzorger. Het binnen druppelen duurt een half uurtje en ondertussen drinken de aanwezigen koffie. Daarna begint Patty een gesprek en vertelt ze dat ze straks samen soep gaan maken voor de lunch. Ondertussen gaat de koffiepot nog een keer rond. Sommige deelnemers vertellen nieuwtjes. Een dame is vannacht tegen het nachtkastje gevallen, ze heeft een blauw oog en een kleine snee boven de wenkbrauw. “Had je het alarm niet om, je had om hulp moeten bellen”, adviseert een ander. “Ik ga toch niet midden in de nacht een dokter bellen omdat ik mijn hoofd gestoten heb”. In deze groep nemen de meeste deelnemers spontaan deel aan de gesprekken, zonder dat het druk wordt. Daarna worden de broccoli, bloemkool en uien gesneden voor de soep. Patty gaat de soep maken en er moet flink geroerd worden. Ondertussen ga ik kijken bij de rode groep, waar de krant wordt gelezen. Sommige onderwerpen raken de deelnemers duidelijk, er ontstaat zelfs een pittige discussie over of je wel of niet bang moet zijn op straat en in huis. Na de krant is het tijd voor een beetje hersengymnastiek en proberen we samen een puzzel op te lossen. De meeste deelnemers in de rode groep nemen niet zo actief deel aan het gesprek, je moet ze door het stellen van gerichte vragen activeren. Zo heeft iedere groep zijn eigen dynamiek, iets waar je bij de plaatsing rekening mee houdt. “Op sommige dagen is er een groep met alleen dames of alleen heren, dat noemen we dan een damessalon of een herensalon”, legt Patty uit. “De deelnemers vinden dat extra leuk.”

Het OBG heeft ook nog twee groepen ’meebewegen’ en twee keer per week een kookcafé. Het ‘meebewegen’ is altijd op woensdag en er is zowel een ochtend- als een middaggroep. De groepen worden begeleid door twee stagiaires van de opleiding Beweging en Management. De deelnemers doen een afwisselend beweegprogramma met oefeningen in de ‘beweegtuin’, maken een actieve wandeling rondom het OBG en spelen jeu-de-boules, bij slecht weer bewegen ze in het Atelier. De ochtend start met koffie en wordt afgesloten met een lunch. De middaggroep sluit af met een drankje. In het kookcafé bereidt een groep van tien bezoeker samen met leerlingen van het ROC een maaltijd, en daarna gaan ze samen aan tafel en eten ze de zelf bereidde maaltijd op.

Tekst en foto's: Anne-Mieke Penders

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door