Nieuwsbrief jun 2020

Beste bezoekers van de  Alzheimer Cafés, Afdeling Noord-Holland Noord. 
 
Nu alle Alzheimer Cafés sinds maart zijn komen te vervallen is het de hoogste tijd om weer eens contact met u te zoeken!

Uiteraard hopen we van ganser harte dat het u allen goed gaat! Het lijkt erop dat de zwaarste tijd met het Coronavirus achter de rug is. De maatregelen worden zachtjes aan versoepeld. Heel langzaam en schuchter kruipt een ieder uit zijn veilige huisje. De vraag blijft: ligt de onzichtbare vijand nu wel of niet op de loer? Nog steeds geen zekere tijden, maar een beetje lucht krijgen we wel. De scholen zijn weer begonnen, groepssporten kunnen in aangepaste vorm weer, de biljartclub gaat weer draaien, de bioscoop, de bibliotheek en de terrassen zijn weer open. De dagbestedingen starten aangepast weer op.  Een aantal lotgenoten groepen komen inmiddels weer bij elkaar. Allemaal nog niet zoals het voorheen was, maar de mogelijkheid is er weer om uw verhaal, uw zorgen en uw successen te kunnen delen met anderen. Ook de vrijwilligers van de  Alzheimer Cafés beraden zich over hoe wij weer samen kunnen komen. Het voornemen is om in september weer met de Alzheimer Cafés te starten. Hoe en waar is afhankelijk van de ontwikkelingen die er dan aan de orde zijn. Onderwerpen en gastsprekers zijn er in ieder geval in overvloed. Voor in de week van Wereld Alzheimer Dag (21 september) hebben we in ieder geval weer leuke ideeën, zoals de dagbestedingen in het zonnetje te zetten. En niet te vergeten vindt er versoepeling plaats in het bezoeken van dierbaren in de verpleeghuizen. Wat een verademing zal dit zijn voor iedereen die daar een dierbare heeft wonen en noodgedwongen alleen op afstand contact heeft mogen hebben!

Van een van de bezoekers van het Alzheimer Café op Texel kregen wij hierover het volgende bericht: 
 
Texel, 28 mei 2020 
 
Hallo lieve lezer of lezeres, Om jullie op de hoogte te brengen hoe het met ons gaat in deze Corona-virus-tijd het volgende. 15 maart was de laatste dag dat ik Ina in levende lijve heb gezien. Al die weken daarna, zelfs tot deze week, hebben wij contact onderhouden doormiddel van het internetprogramma Skype. Afgelopen week kreeg ik een dame van het Verzorgingshuis aan de telefoon met de vraag of ik in de gelegenheid gesteld wilde worden om Ina voor een uur in het echt te zien. Daar had ik wel oren naar. Ik kon kiezen voor een uur in de ochtend of een uur in de middag. Ik heb gekozen voor de middag. Vandaag was het dan zover. Ik mocht naar Ina haar appartement van 13.30 tot 14.30 uur. Bij de ingang van het verzorgingshuis stond een middel om je handen mee in te smeren. Tevens werd mijn temperatuur gemeten, gelukkig was de mijne goed. Ook werd ik in het bezit gesteld van een mondkapje. Daarna mocht ik met de lift naar de eerste verdieping. Ze hadden helemaal op mijn komst gerekend. De deur naar de gesloten afdeling stond open. Daar ik handschoenen aan had mocht ik de deur wel dicht doen.  Het appartement van Ina hadden ze nu zo ingedeeld dat we beiden aan de tafel konden zitten. Zij in haar rolstoel en ik op een gewone stoel. Daardoor was de afstand ongeveer anderhalve meter.  Ik kreeg op dat moment best een prettig gevoel dat ik nu tijdens deze Corona-tijd toch weer even direct contact had. We hebben het over allerlei kleine dingetjes gehad. Best leuk. Ook had ze in de afgelopen tijd een heleboel ansichtkaarten gekregen, zelfs van mensen die ik niet ken. Een teken dat er enorm meegeleefd wordt. Om twee uur gaf ze te kennen dat ze graag wilde slapen. Ik heb toen een zuster er bij gehaald en gezegd dat Ina wou slapen. Die heeft haar toen toegedekt en ik ben met toch wel een heerlijk gevoel naar huis gegaan. Ik was dan ook een gelukkig mens dat ik uitgeloot was om dit te mogen meemaken. Het mag dan wel een half uurtje geweest zijn, maar ik ben blij dat ik dat heb meegemaakt. Wanneer ik weer aan de beurt ben om Ina in het echt te bezoeken dat weet ik niet. Je krijgt dan van tevoren een telefoontje wanneer het je schikt. Dus we wachten geduldig af wanneer ik weer mag. Vanaf Texel wens ik jullie, met de wetenschap dat het mooi weer wordt, een heerlijk Pinksterweekend.

Hartelijke groeten van Joop   

Een ontroerende brief vonden wij. En omdat dit mogelijk bij velen herkenning zal oproepen, hebben we de brief met toestemming van Joop in deze Nieuwsbrief geplaatst.  

Sinds enkele weken is ook Geriant weer voorzichtig gestart met huisbezoeken. Uiteraard met inachtneming van de Coronamaatregelen. Veel mensen zijn in deze tijd terughoudend en aarzelen om aan de bel te trekken. Dit hoeft dus niet! Mochten er knelpunten zijn, neem gerust contact op met een van ‘onze’ casemanagers Karen Otto, Kathy Wondergem en Manon Dertien of uw eigen casemanager uiteraard. Bellen of mailen naar het secretariaat van Geriant kan ook altijd: 0223-648100, info1@geriant.nl.  
 
Heeft u algemene vragen of wilt u extra informatie over dementie dan bevelen we u de volgende websites aan: 
 
www.geriant.nl De website van Geriant met veel informatie waar u ook de mantelzorgmonitor van Alzheimer Nederland digitaal kunt invullen. (doen!) 
 
www.alzheimer-nederland.nl  De website van Alzheimer Nederland waar heel veel op te lezen is wat Alzheimer Nederland in het algemeen doet en specifiek in deze Coronatijd.  
 
www.dementie-winkel.nl Een website met veel achtergrond informatie over dementie en een stimulerende leefomgeving.   

www.mantelzorgnieuwsbrief.nl Hier vindt u de nieuwsbrief FAMILIAS en tevens de link om deze geregeld te kunnen ontvangen. FAMILIAS is een digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers voor mensen met dementie in Noord-Holland-Noord. Voor wie dit nog niet kent is dit zeker een bezoekje waard. In de bijlage vindt u de laatste versie.  

We eindigen deze nieuwsbrief met een hoopvol gedichtje uit Dichter nr. 16 Corona-de wereld staat stil en op zijn kop, een kwartaaltijdschrift vol gedichten voor kinderen van 6 tot 106 uitgegeven door PLINT. (www.plint.nl)  

HOOP  (door Theo Olthuis) Hoewel soms even niet meer in  de buurt gaat hoop gewoon zijn eigen gang. Ondanks of iets wel of niet en nog steeds een beetje bang, priemt uit een hoekje van de horizon al een straaltje licht. 
 
Zorg goed voor uzelf en elkaar, blijf gezond! Houd moed en we hopen elkaar weer in september te kunnen ontmoeten.   
 
Hartelijke groeten,  
 
Vrijwilligers Alzheimer Cafés Noord-Holland Noord. 
 
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door