Wegwijzerdementie gelanceerd

Flyer

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Wegwijzerdementie.nl: uniek hulpmiddel voor naasten van mensen met dementie

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, lanceerde het Netwerk Noord-Holland Noord de website Wegwijzerdementie.nl. Het is een uniek hulpmiddel voor mantelzorgers van mensen met dementie, dat hun houvast biedt in de zoektocht naar zorg en ondersteuning. Op deze website staat het complete hulpaanbod voor mensen met dementie en hun naasten in Noord-Holland Noord. Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord gaf de website op 21 september symbolisch cadeau aan een aantal naasten van mensen met dementie.

Wegwijzerdementie.nl

Mantelzorgers van mensen met dementie zitten met talloze vragen. Zoals: wat staat me te wachten? Hoe kan ik omgaan met het veranderde gedrag van mijn naaste? Wat moet ik regelen? Maar ook: welke hulp is er mogelijk en waar vind ik die? Wegwijzerdementie.nl geeft niet alleen inhoudelijke informatie, maar laat ook zien welke zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt hulp kunnen bieden. ‘Die combinatie maakt de website uniek in Noord-Holland.  Wegwijzerdementie.nl toont het complete hulpaanbod voor mensen met dementie en hun naasten in alle 18 gemeenten waar het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord actief is. Mantelzorgers kunnen in het aanbod zoeken op diverse manieren. Zo is er een handig kaartje waardoor je in één oogopslag ziet welke hulp er beschikbaar is in je omgeving. Daarbij kun je de resultaten filteren op diverse manieren: woonplaats, regio, het soort hulp of de fase van dementie.

Overbelast

Op dit moment zijn er 12.000 mensen met dementie in Noord-Holland Noord. Hun aantal zal naar verwachting verdubbelen tot ruim 24.000 in 2040. Dementie is enorm ingrijpend, zowel voor degenen die de ziekte krijgen als voor hun partners en andere naasten. 50 procent van de mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich zwaar belast. Ervaringsdeskundige Ria Beijersbergen zegt dan ook: ‘Alles wat voorkomt dat mantelzorgers uitgeput raken, is welkom.’

Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord is een samenwerkingsverband van 23 zorginstellingen, thuiszorg, welzijnsorganisaties en de drie regionale afdelingen van Alzheimer Nederland. Samen zetten we ons in om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in onze regio structureel te verbeteren. Dat doen we door onze kennis te delen, samen te werken en gezamenlijk projecten op te zetten en uit te voeren. Dat is nodig, want het aantal mensen met dementie in deze regio (regio Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland) zal de komende 20 jaar bijna verdubbelen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, zie: http://wegwijzerdementie.nl
 

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door