Bestuur Alzheimer Noord-Limburg
ACTIVITEITENPLAN
2024
Afdeling Noord-Limburg
secretaris Alzheimer Noord-Limburg
noordlimburg@alzheimer-nederland.nl
mobiel 0629397695
Voorwoord
De uitgangspunten voor het activiteitenplan 2024 zijn:
- het vastleggen van de activiteiten die de afdeling in 2024 denkt uit te gaan voeren.
- het continueren van reeds bestaande activiteiten en nieuwe ontwikkelingen/initiatieven.
- hulpmiddel voor het afdelingsbestuur om na te gaan of alle voorgenomen werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd worden en hoever de voortgang is.
- sturing geven aan de te maken kosten en leidraad bij het opstellen van een realistische begroting.
- hulpmiddel om naar (gemeentelijke)overheden over te brengen op welke wijze de afdeling behulpzaam kan zijn bij het ontwikkelen van beleid.
Het activiteitenplan is een levend document, elk jaar zullen er aanscherpingen en aanvullingen zijn. Op basis van een evaluatie kan het worden aangepast. Om het Activiteitenplan 2024 makkelijk hanteerbaar te maken eerst de volgende Samenvatting met speerpunten voor het komende jaar:
Samenvatting Activiteitenplan 2024 van de afdeling Noord-Limburg.
De afdeling omvat 6 gemeenten: Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Venlo, Peel en Maas en Beesel
Inleiding
In totaal wonen ca. 250.000 mensen in het werkgebied waarvan ca 5.000 mensen lijden aan een vorm van dementie.
Binnen onze 6 gemeenten, zijn o.a. actief Alzheimer Cafés, Alzheimer DansSalons, Kookclubs voor mensen met dementie, gespreksgroepen, werkgroepen om te komen tot dementievriendelijke gemeenten en activiteiten op Wereld Alzheimer Dag. Met de regionale pagina op de site van Alzheimer Nederland is er een platform om als afdeling zichtbaar te zijn.
De ontwikkelingen rond dementievriendelijke gemeenten maken het noodzakelijk de bestuurlijke en ambtelijke contacten met de 6 gemeenten binnen het werkgebied te intensiveren. Het activiteitenplan 2024 zal daarvoor als uitgangspunt dienen.
Voor het jaar 2024 heeft het bestuur de volgende speerpunten vastgesteld:
1. in de eerste helft van 2024 per gemeente een gesprek over de resultaten van de uitgevoerde c.q. nog muit te voeren dementiescan en in hoeverre deze een vertaling heeft gekregen of krijgt in de woonzorgvisie van elke gemeente.
Toelichting:
Per eind 2023 hebben de gemeenten Bergen, Beesel en Venray samen met vertegenwoordigers van Alzheimer Noord Limburg hun dementiescan afgerond. In de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo lopen gesprekken over de invulling en afronding van de dementiescan in de eerste helft van 2024. De gemeente Beesel heeft in 2023 een woonzorgvisie vastgesteld. De overige gemeenten zijn bezig met de voorbereiding van een woonzorgvisie.
2. Zorg per gemeente voor één fysiek informatiepunt voor mantelzorgers, waar deze met alle vragen terecht kunnen.
Toelichting: In alle gemeenten zijn ontwikkelingen gaande om te komen tot een fysiek informatiepunt. Punt van aandacht is dat dit punt ook echt wordt bezocht en makkelijk toegankelijk is. Het betreft niet alleen een informatiepunt op het terrein van zorg- en welzijnsvoorzieningen, maar ook voor informatie over woningaanpassing, domotica, mantelzorg-woningen, financiële tegemoetkomingen, etc.
3. Dagopvang voor mensen met dementie kan de mantelzorg ontlasten. Gemeenten wordt gevraagd om de haalbaarheid van een Odensehuis in Noord Limburg te onderzoeken/ondersteunen.
Toelichting: Er zijn in meerdere gemeenten ontwikkelingen om te komen tot een vorm van een Odensehuis. Schaal bepaalt de haalbaarheid.
4. Om mantelzorgers te ontlasten is het belangrijk om op dorps-,wijk- of buurtniveau beleid te ontwikkelen dat bewoners stimuleert om op het terrein van naasten hulp (vervoer, boodschappen, oppasdienst, tuin, etc.) zelf lokaal initiatieven te ontplooien.
Toelichting: In alle gemeenten lopen initiatieven.
5. Versterken van de ondersteuning voor de ruim 100 vrijwilligers binnen het werkgebied van Alzheimer Noord Limburg.
Toelichting: voor het door het bestuur in 2024 te organiseren vrijwilligersuitje worden weer alle vrijwilligers uitgenodigd. Tussentijds lopen er diverse contacten vanuit het bestuur met de coördinatoren van de groepen vermeld in de inleiding.
6. Er komt een nieuwe generatie zorgvragers met mogelijk andere interesses dan het bestaande aanbod.
Toelichting: Belangrijk is dat er ook aandacht is voor de wensen voor dagbesteding van de groep jongeren met dementie. Wanneer zij voor een passend aanbod aangewezen zijn op dagbestedingen, is het wenselijk dat de gemeente zich in de tegemoetkoming van de kosten constructief opstelt.
7. Dementie bij mensen met een migrantenachtergrond verdient nader onderzoek.
Toelichting: Door gesprekken met sleutelfiguren en zorgverleners kan in kaart gebracht worden hoe groot de problematiek rondom dementie bij deze doelgroep is. Op basis hiervan kan een plan van aanpak opgesteld worden.
Tot zover de samenvatting. Voor de volledige uitwerking kunt u zich richten tot de secretaris Alzheimer Noord-Limburg.

Activiteitenplan Alzheimer Noord-Limburg