Dansen verbindt

Dans met mij

In Noord-Limburg zijn in drie gemeenten danssalons voor mensen met dementie, mantelzorgers en eenieder die graag in deze omgeving wil dansen. Dansen verbindt je met anderen, met muziek en met het gezonde deel in jezelf. Daarom is dansen zo mooi. Het maakt vrolijk.

 

ga naar de folder Dans met mij  

of naar het filmpje 'verborgen verlangens: dansen'  https://vimeo.com/217140836

Dankzij een mooie subsidie van Lions Peel en Maas kon ruim een jaar geleden de eerste danssalon in Beringe (gemeente Peel en Maas) van start gaan. Een keer per maand op donderdagmiddag. Wanneer de eerste muziek door de zaal klinkt, gebeurt er iets bijzonders. Beweging. Mensen komen in beweging. Zachtjes deinend op hun stoel, voorzichtig bewegend op de dansvloer of fier zwierend door de ruimte. Alleen of met een ander. Muziek maakt iets moois los. Het heet een ‘danssalon’, maar dansen is geen doel. Het gaat om het samenzijn. Het gaat om het contact met de ander of het moment van herkenning van de melodie. Contact met een deel van jezelf waardoor je als vanzelf gaat bewegen of neuriën. Dan maakt het niet uit of je dement bent of niet, of je in een rolstoel zit of mobiel bent; muziek, bewegen op muziek, dansen: het maakt gelukkig. Daar gaat het om.

Naast Beringe hebben in Venlo en Venray dansscholen ook een danssalon opgezet. Dat is in het kader van Dementievriendelijke gemeenschappen gebeurd. Het werkt blijkbaar als nu een olievlek. De danssalon is een vorm van ‘omgekeerde integratie’. De middag is zo opgezet dat mensen met dementie zich daar prettig bij kunnen voelen. Een zekere rust en veiligheid heerst er. Maar de danssalon is zeker niet exclusief voor mensen met dementie. Iedereen die het fijn vindt om in deze sfeer een plezierige middag te beleven is van harte welkom. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door