Onvergetelijk Limburgs Museum

Onvergetelijk Limburgs Museum

Een bijzondere rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren. Een inspirerend, gezellig dagje uit bieden aan mensen met dementie en hun dierbaren: dat is het doel van Onvergetelijk Limburgs Museum. In oktober start het Limburgs Museum, in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven met speciale rondleidingen voor deze doelgroep.

Hoe ziet de rondleiding eruit?

Tijdens Onvergetelijk Limburgs Museum gaan mensen met dementie en hun dierbaren met elkaar in gesprek over de objecten in het museum aan de hand van maandelijks wisselende thema’s. Kennis over de collectie is daarbij niet nodig; tijdens ‘Onvergetelijk’ staat de persoonlijke beleving centraal. Door tijdens de rondleiding verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen de deelnemers de objecten samen tot leven. De rondleider helpt hen op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Hierdoor wordt zowel de individuele beleving van de objecten als de sociale interactie tussen de deelnemers gestimuleerd. 

Wat is het effect?

Deelname aan een Onvergetelijk rondleiding heeft een bewezen positieve invloed op de stemming van mensen met dementie. Ook komt deelname aan het programma de relatie tussen de persoon met dementie en hun dierbaren ten goede. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich na afloop gelukkiger voelen en weer het idee hebben mee te tellen. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen en het gevoel van waardigheid toe. Het Limburgs Museum biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van leven van deze doelgroep.

Graag wil ik laten weten dat mijn zus en ik erg hebben genoten van de Onvergetelijk rondleiding. Mijn zus deed weer even mee in het “gewone leven”. Heel waardevol! We komen zeker weer terug!’ – mantelzorger 

Wij hebben deelgenomen aan Onvergetelijk met een groepje van onze bewoners en hun mantelzorgers. Ik heb van iedereen die erbij was zulke enthousiaste reacties gehad. De familie was zeer onder de indruk van de alertheid van hun naaste en het was mooi om te zien dat er zulke mooie gesprekken kunnen ontstaan. -  teammanager zorginstelling

Waarom een rondleiding voor deze doelgroep? Dementie is wereldwijd een groeiend probleem. In Nederland lijden op dit moment ruim een kwart miljoen mensen aan de ziekte, en in 2050 zal dat aantal naar verwachting verdubbelen. Er is helaas nog geen medicijn tegen dementie. Bovendien zijn er weinig activiteiten die mensen met dementie samen met hun naasten kunnen ondernemen, die niet draaien om de mogelijke beperkingen van de ziekte. Tijdens de Onvergetelijk rondleiding ligt de nadruk daarom op wat iedereen nog wel kan: het samen ervaren van een inspirerend, gezellig museumbezoek. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben in 2013 het Onvergetelijk programma geïnitieerd. Het programma is geïnspireerd op het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en wordt op dit moment dankzij een financiële bijdrage van het Gieskes-Strijbis Fonds in 10 andere Nederlandse musea geïmplementeerd. Het Limburgs Museum is het negende museum van de tien. 

Praktische informatie

De eerste Onvergetelijk Limburgs Museum rondleiding vindt plaats op vrijdag 7 oktober en daarna iedere eerste vrijdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur. Mensen met dementie en hun dierbaren kunnen zich hier samen voor aanmelden. Groepen vanuit zorginstellingen kunnen de Onvergetelijk rondleiding ook op andere dagen en tijden reserveren. Reserveringen verlopen via reserveringen@limburgsmuseum.nl of 077 3522112. Meer informatie over Onvergetelijk Limburgs Museum is te vinden op www.limburgsmuseum.nl.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door