Landelijke primeur "Onvergetelijke kookclub" met medewerking van Resto VanHarte in Het PieterBrueghelHuis

Ze keken de ogen uit, de koks van Resto VanHarte, toen ze op woensdag 6 oktober ’s middags arriveerden in het PieterBrueghelHuis. Ze waren gelijk in hun nopjes. Ze hadden enkele tassen met boodschappen bij zich. Enkele vrijwilligers stonden hen op te wachten. Iedereen had er gelijk zin in om te starten en de landelijke aftrap te beleven van de ‘Onvergetelijke kookclub’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het is de bedoeling dat er in het land op nog een 15-tal locaties met deze kookclub gestart gaat worden, maar Veghel heeft de primeur !! Alles is geïnspireerd door het landelijk programma ‘restaurant Misverstand’, waarin Ron Blauw en Johnny de Mol koken met mensen met beginnende dementie.

Alzheimer Nederland heeft van de Vriendenloterij een flink bedrag gekregen om dit idee samen met Resto VanHarte landelijk uit te gaan rollen.

Naast de 6 paren, waarvan één partner dementie heeft, verwachten we nog een aantal gasten. Uiteraard enkele vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland, twee journalisten en een fotograaf. Alles zal worden vastgelegd en worden gepubliceerd in het december nieuwsbladnummer van Alzheimer Nederland.

Door de vrijwilligers van het PieterBrueghelHuis is in september al een keer geoefend. Zij weten wat hen te wachten staat. Ook hebben zij deelgenomen aan een workshoptraining in Driebergen. Er kan eigenlijk niets meer mis gaan.

Al snel staan de koks en de vrijwillige begeleiders aan het keukenblok, want als we iets geleerd hebben, is dat het belangrijk is om het diner goed voor te bereiden, zodat er door de deelnemers relaxed gekookt kan worden. Stress moet worden vermeden. Daarom staat alles al klaar en is de receptuur duidelijk met kleurtjes uitgeschreven.

En dan is het zover om 16.00 uur komen de paren en de overige gasten binnen. We beginnen in de huiskamer gezellig in een ronde kring met een drankje en een hapje.

Iedereen wordt ingedeeld en krijgt afhankelijk van de indeling een rode of een gele schort. De gele ploeg gaat zich bezig houden met tafels dekken en serveren. De rode ploeg mag gaan koken. De begeleiders van het PB-huis staan zoveel mogelijk met hun handen op de rug aanwijzingen te geven als het nodig is.

Tussendoor flitsen de lampen van de fotografen en worden er interviews afgenomen.

Rond 18.30 uur is alles klaar en kunnen we zittend aan feestelijk gedekte tafels aan een drie gangen maaltijd beginnen. Iedereen is in zijn nopjes. De entourage is prachtig en de gerechten zien er aantrekkelijk uit en blijken bovendien goed te smaken.

Tussen de gangen door wordt er afgewassen. Iedereen helpt mee.

Rond 20.30 uur kerende gasten huiswaarts met een voldaan gevoel en intentie om volgende keer weer mee te doen.

Tekst Frits Sanders (vrijwilliger)

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door