4 van de 5 Cafés worden Trefpunt

Kop en schotel op een houten tafeltje met een houten stoel daarbij, buiten, achtergrond wazig afgebeeld.
Kop koffie in café of trefpunt

Binnen de regio-afdeling Oost-Gelderland waren 5 Alzheimer Cafés. 4 van de cafés gaan vanaf september 2021 verder als Alzheimer Trefpunt. Inhoudelijk verandert er niets aan de activiteiten die binnen de afdeling georganiseerd worden, maar de naamsverandering sluit aan bij de hernieuwde opstart na ruim anderhalf jaar waarin corona iedereen noodgedwongen aan huis kluisterde.

Landelijk zien we dat steeds meer Alzheimer Cafés hun naam veranderen in Trefpunt. De redenen zijn uiteenlopend, maar vaak wordt de naam van café geassocieerd met naar de kroeg gaan, alcoholische drank drinken en een feestje vieren. Leuk om te doen, natuurlijk, maar misschien niet altijd passend bij wat in een Alzheimer Café gebeurt: lotgenoten ontmoeten, informatie krijgen over dementie of mogelijke hulp die u kunt krijgen als u of uw naaste dementie krijgt.

Veel Alzheimer Cafés kwamen tot de conclusie dat Trefpunt beter passend zou zijn bij wat het Alzheimer Café biedt: elkaar treffen, ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee.

Alzheimer Café Zutphen e.o. blijft Café

Waar alle (voorheen) cafés hun eigen bezoekers, vrijwilligers en identiteit hebben, hebben zij ook hun eigen afwegingen in de naamskeuze. Alzheimer Café Zutphen heeft onder de naam Café grote naamsbekendheid in de regio Zutphen. De naam veranderen, zou die naamsbekendheid kunnen schaden. Daarom kiest Zutphen ervoor Café te blijven.

En dat is helemaal passend bij de eigen identiteit die alle Cafés en Trefpunten hebben!

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door