Alles voor Sophie in Aalten

Alles voor Sophie in Aalten

Op woensdag 8 maart 2017 vond de uitgestelde vertoning van de documentaire “Alles voor Sophie” plaats in het Kulturhus in Lintelo. In de documentaire, gemaakt door filmmaakster en fotograaf Marleen Hoftijzer, vertelt Andri Langenberg, de man van Sophie, en haar familie en vrienden over de ziekte die Sophie al twintig jaar heeft: de ziekte van Alzheimer. Sophie was 44 toen ze de diagnose kreeg en Andri en de familie doen  er alles aan  om Sophie een rol te geven in hun leven. De film toont hoe ieder hier op zijn eigen manier mee omgaat.

Dat Sophie binnen afzienbare tijd zal sterven,als gevolg van de ziekte van Alzheimer is duidelijk. Andri wil haar ook na haar dood een blijvende plek in zijn leven geven, door haar te begraven in een zelfgemaakte kist, op een mooie plek in het park op hun erf. Hij laat zelfs een kapel voor haar bouwen.

De vertoning van de film werd op woensdagavond voorafgegaan door toespraken van beleidsmedewerker André Fukkink van de gemeente Aalten en wethouder Henk Rijks van de gemeente Aalten. De maakster van de documentaire vertelde over hoe de film tot stand gekomen is en hoe zij in al haar werk de mens in puurheid en kracht in beeld wil brengen.

De gedichten die Andri over en voor Sophie geschreven heeft, zijn gebundeld en aangevuld met foto’s van Marleen. Na de film overhandigde Andri het eerste exemplaar van deze gedichtenbundel  aan wethouder Rijks. Ook las Andri voor uit de bundel en vertelde hij over zijn leven met en liefde voor Sophie. De gedichtenbundel is mede tot stand gekomen door ondersteuning van Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Gelderland.

Op de foto reikt Andri (rechts) het eerste exemplaar van de gedichtenbundel uit aan wethouder Henk Rijks (midden). Links staat Marleen Hoftijzer. Foto door Jan Oberink.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door