Alzheimer Trefpunt Doetinchem - Dementie en muziek

Grand Café Groeskamp
Koopmanslaan 3
7005 BK Doetinchem
Nederland

Plan Route

51.9510507, 6.3045401

Muziek is verweven met je leven. Ook als je geen muzikant bent, of überhaupt een muziekinstrument hebt aangeraakt en ook als je nooit concerten hebt bezocht. Ook op onbewust niveau verweeft muziek zich met het leven. Tijdens het winkelen is muziek te horen, bij een uitvaart klinkt muziek, muziek kan troost bieden als een liefde uitgaat.

Doordat muziek zo verweven is met ons leven, is het vaak gekoppeld aan herinneringen, emoties en levensfasen. Bij mensen met dementie kan het horen van muziek uit hun kindertijd of jongvolwassenheid de emotie van die jaren terugbrengen, als zelfs de herinneringen er misschien niet meer zijn. Muziek raakt bepaalde hersenactiviteit, andere dan die je bewust aanspreekt als je leest, iets ziet of iets voelt.

Tijdens dit Alzheimer Trefpunt gaat een professional in gesprek over de effecten van muziek en hoe belangrijk muziek is om in contact te zijn en te blijven met mensen met dementie.

Alzheimer Trefpunt uitgelegd

Het Alzheimer Trefpunt is een plek voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden om elkaar te ontmoeten. Tot voor kort kende u het Alzheimer Trefpunt van Doetinchem misschien als Alzheimer Café. U kunt tijdens het Alzheimer Trefpunt, net zoals voor de coronapandemie in het Alzheimer Café, in gesprek met lotgenoten, vragen stellen aan professionals en tips en ervaringen delen.

Tijdens de informele bijeenkomst krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen, daarna kunnen de bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.

Coronarichtlijnen

We volgen de coronarichtlijnen van het RIVM zodat we de bijeenkomsten veilig kunnen laten plaatsvinden. We zullen u bij binnenkomst informeren over de maatregelen op de locatie.

 

Deze activiteit maakt deel uit van