Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde - Vergeetachtigheid of dementie?

Cultureel Centrum Den Diek (ingang achterom)
Dijkstraat 30
7131 DP Lichtenvoorde
Nederland

Plan Route

51.987164, 6.572391

Iedereen vergeet weleens wat. Maar als u ouder wordt, kan vergeetachtigheid of geheugenverlies ernstige vormen aannemen. Het kán een signaal zijn van beginnende dementie, maar dat hoeft niet.

De verschijnselen van dementie brengen ook gevoelens van onzekerheid, angst, verdriet en wanhoop met zich mee. Verpleegkundig specialist Monique Damkot vertelt hier meer over.

MCI (Mild Cognitive Impairment)

Monique legt uit wat Mild Cognitive Impairment (MCI) is. MCI is een steeds vaker gehoorde term met die moeilijk uit te leggen Engelse naam. Mensen die MCI hebben, hebben moeite (impairment of beperking) met informatieverwerking of met sommige handelingen (cognitive of cognitie, de mogelijkheid om te leren en te begrijpen). Het kan een voorstadium van dementie zijn, maar ook dat hoeft niet.

Verschillen uitgelegd

Monique Damkot geeft deze avond uitleg over de verschillen tussen gewone vergeetachtigheid die bij het ouder worden hoort, MCI en dementie. Waar ligt het onderscheid, wanneer trekt u aan de bel bij uw huisarts, wat kunt u doen. Ze beantwoordt ook vragen die u haar zou willen stellen. En daarnaast kunt u in gesprek met de vrijwilligers en andere bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee.

Alzheimer Trefpunt uitgelegd

Het Alzheimer Trefpunt is een plek voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden om elkaar te ontmoeten. Tot voor kort kende u het Alzheimer Trefpunt van Lichtenvoorde misschien als Alzheimer Café. U kunt tijdens het Alzheimer Trefpunt, net zoals voor de coronapandemie in het Alzheimer Café, in gesprek met lotgenoten, vragen stellen aan professionals en tips en ervaringen delen.

Tijdens de informele bijeenkomst krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst begint met een lezing of interview met betrokkenen, daarna kunnen de bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen.

Locatie Den Diek, kom achterom

Het Alzheimer Trefpunt kunt u vinden in Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde. Den Diek is te vinden aan de Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde, maar de inging bevindt zich aan de achterzijde van het pand. Parkeren kan ook aan de achterzijde of op de parkeerplaats van de Hamalandhal die achter Den Diek te vinden is.

Kom dus gewoon achterom, zoals we gewend zijn in de Achterhoek!

De ingang van cultureel centrum Den Diek. Buiten, gebouw met glazen schuifdeuren en groen logo van Cultureel Centrum Den Diek, aan een pleintje met stoeptegels en een picknicktafel

Coronarichtlijnen

We volgen de coronarichtlijnen van het RIVM zodat we de bijeenkomsten veilig kunnen laten plaatsvinden. We zullen u bij binnenkomst informeren over de maatregelen op de locatie.

 

Deze activiteit maakt deel uit van