Voorlichting VSO de Triviant

Voorlichting VSO de Triviant

Nog voordat bijeenkomsten, voorlichtingen en Alzheimer Cafés afgelast werden als gevolg van het coronavirus, is er op woensdag 11 maart een voorlichting gegeven op VSO de Triviant door onze vrijwilliger Erica Maas. VSO de Triviant is een school voor kinderen met een beperking. We willen deze bijzondere ontmoeting alsnog graag met je delen.

Erica verteld: "Zelf vond ik het heel speciaal omdat ik normaal voorlichting geef aan andere groepen met volwassenen. Vooraf heb ik veel contact gehad met de leerkrachten van de school, zij gaven mij advies wat ik wel en niet zou kunnen vertellen. Eenmaal op zoek heb ik de juiste informatie gevonden en 1 filmpje waarin een meisje uitlegt wat Alzheimer bij haar vader doet. In totaal waren er 12 leerlingen aanwezig en drie leerkrachten. Ik begon te vertellen wie ik ben en wat ik kwam doen. Heb daarna gevraagd of de leerlingen bekend waren met dementie, waarvan drie leerlingen aangaven dat hun oma dementie had of er aan was overleden.

Aanvullend heb ik uitgelegd dat vergeten geen dementie is en heb ik voorbeelden daarvan genoemd. Hierna leek het een goed moment het filmpje te laten zien. Dit filmpje had duidelijk veel impact op de leerlingen. Allerlei vragen en opmerkingen kwamen naar voren, zo ook over incontinentie. Hierop volgde een leuke interactie met de leerlingen, leerkrachten en mezelf. Uiteindelijk kwam naar voren dat eigenlijk meerdere leerlingen wel iemand kent met dementie.

Na 45 minuten heb ik de voorlichting afgesloten en tasjes van Alzheimer Nederland uitgedeeld met daarin folders, omgangstips en het boekje ‘Wegwijzer dementie in Berkelland’. Dit om ook informatie aan de ouders te geven. Het tasje werd vol enthousiasme ontvangen. En als dank kreeg ik een doosje chocolaatjes! Eén leerkracht gaf nadien aan dat meerdere basisscholen dit soort voorlichtingen zouden moeten krijgen, ik vond dat een erg groot compliment. Wat was dit mooi om te mogen doen".

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door