Vrijwilligers belangenbehartiging dementie gezocht

Alzheimer

Voor het werkgebied Doetinchem en Omstreken is Alzheimer Nederland op zoek naar personen die in hun woonplaats als vrijwilliger willen opkomen voor de belangen van mensen met dementie. Deze personen vormen een team van vrijwilligers die de standpunten van Alzheimer Nederland uitdragen bij de overheid, zorg- en welzijnsaanbieders en financiers. Het werkgebied omvat de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Bronckhorst en Doesburg. In al deze gemeenten heeft de afdeling behoefte aan belangenbehartigers dementie .

De bedoeling is dat lokale belangenbehartigers in hun gemeente dementie op de kaart zetten. Zij onderhouden contacten met de plaatselijke organisaties die zich richten op mensen met dementie en hun naasten. Zo helpen zij het welzijn te bevorderen en de zorg voor mensen met dementie en mantelzorgers te verbeteren. Het is ook de intentie van de afdeling deze gemeenten dementievriendelijker te maken.

De belangenbehartiger woont lokale bijeenkomsten bij, verwerkt schriftelijke informatie en komt op voor de belangen van mensen met dementie. Hij of zij koppelt terug naar het team Belangenbehartiging in de afdeling. De besprekingen hebben vaak onder kantoortijd plaats en men is er gemiddeld een dagdeel per week aan kwijt.

Mensen die interesse hebben krijgen ondersteuning van de regionale belangenbehartigers van de afdeling. Als vrijwilliger van Alzheimer Nederland ontvangt men deskundigheidbevordering en onkostenvergoeding. De landelijke organisatie Alzheimer Nederland te Amersfoort kent cursussen en trainingen over diverse facetten van het vrijwilligerswerk.

De Alzheimer-afdeling Oost-Gelderland is verder op zoek naar personen die interesse hebben in een bestuursfunctie, voorlichting willen geven, de public relations willen behartigen (via onder meer de afdelingswebsite en - sociale - media, en die als gastvrouw/gastheer willen fungeren in het maandelijkse Alzheimer Café.

Wie interesse heeft en/of meer informatie of een oriënterend gesprek wenst, kan contact opnemen met bestuurslid A.W.Wagenaar, telefoon 0620412665.

In de komende jaren stijgt het aantal mensen met dementie zorgwekkend, ook
in de Achterhoek. Van de mensen ouder dan 65 jaar lijdt ongeveer zeven procent aan een vorm van dementie. Bij mensen boven de tachtig jaar stijgt dit percentage zelfs tot boven de twintig. Maar dementie kan ook op jongere leeftijd optreden. Al met al zijn er in Nederland zo'n 250.000 mensen die een vorm van dementie hebben. Ruim één miljoen Nederlanders heeft in de naaste omgeving te maken met dementie.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door