Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Goed voorbereid naar Home Instead

Op 26 april, ’s morgens in Apeldoorn en ‘s middags in Zwolle, mochten onze voorlichtings-vrijwilligers Marleen Onclin en Marie-Josée Andringa een training verzorgen voor medewerkers van de Home Instead Thuisservice Apeldoorn. Deze organisatie is al jaren lid van het Netwerk Dementie /Geriatrie Oost-Veluwe, waarvan onze afdeling vanaf de start ook deel uitmaakt. 

Een uitdaging voor onze voorlichters: professionals als deelnemers! Gelukkig hebben zij daar ervaring mee, net als met het geven van voorlichting aan medewerkers van “Dagelijks Leven” en aan doktersassistenten.  

Interactief programma

Een gedegen voorbereiding was noodzakelijk. Marleen en Marie-Josée bedachten de mogelijke wensen en aandachtspunten in de veeleisende werkzaamheden van de professionals van Home Instead. Ruimte voor inbreng van eigen praktijksituaties werd ook ingebouwd. 

Het betekende een duidelijk programma, met interactieve onderdelen, waarin Marleen en Marie-Josée elkaar per onderdeel afwisselden, dan wel aanvulden. De powerpoint-presentatie over de werking van het brein werd aan de situatie aangepast.

Omdat de trainingen een hele ochtend en middag besloegen, was besloten dat de voorlichters zelf de tafel met informatiemateriaal zouden bemensen. Onze leestafelvrijwilliger Truus Alenson had ervoor gezorgd dat alle materialen klaar voor gebruik opgehaald konden worden.  

Praktijksituaties

Het gezelschap van 9 en 14 mensen per locatie, was enthousiast aanwezig en blij met de theoretische en praktische informatie die ze kregen. Men bracht graag praktijksituaties in. Onderling vond men elkaar in uitwisseling van tips, iets dat in de evaluatie ook hoog scoorde.  

Het blijkt dat men in de praktijk met regelmaat de onmacht van de persoon met dementie en hun mantelzorger voelt en dan zelf ook niet altijd raad weet hoe daarop te reageren. Niemand heeft daar pasklare oplossingen voor. Elke keer vergt het creativiteit en improvisatie op dát moment, maar ook dat is goed om te weten. Het bleek dat de kreet “Tom Poes, verzin een list” uit de strips van Olie B. Bommel, alleen herkend werd door de mensen in de leeftijd van de voorlichters…  

Evaluatie

Bij trainingen laten we de mensen na afloop anoniem een vragenlijst invullen. De resultaten gaan naar de aanvrager en we bespreken deze ook binnen onze (nog steeds te kleine!) club voorlichters.   

De evaluatie gaf ons tips voor volgende keren en gelukkig veel waardering voor alle onderdelen van het programma. De voorlichters kregen een prachtige bos tulpen en gingen 'moe maar voldaan' naar huis.