Mensen met dementie maken virtuele reis in bijzondere treincoupé

Mensen met dementie maken virtuele treinreis.

APELDOORN - Een treincoupé in een woonzorgcentrum. Het is geen alledaags beeld. Maar bij woonzorgcentrum Julianakwartier in Apeldoorn is het voor het eerst in Gelderland werkelijkheid. Bewoners met dementie kunnen hier een virtuele reis maken.

De coupé is bedoeld om dementerenden een treinreis te laten beleven, herinneringen te laten oproepen of een lichtpuntje te geven. Familie mag erbij zijn. "Vorige maand stond de coupé in Weert. Een vrouw zei toen dat de treinreis ervoor zorgde dat ze voor het eerst in tijden weer eens had gelachen. Dat soort dingen hopen we te bewerkstelligen", vertelt NS-woordvoerder Leonie Bosselaar.

Net echt

Zonder inchecken of een kaartje kopen, kunnen de bewoners met dementie met een gerust hart gaan zitten in de coupé. Er zijn een paar stoelen met daartussen een kleine tafel en een prullenbak. Net als in een echte trein zit boven de stoelen een rek voor bijvoorbeeld een koffer.

Klik hier voor het filmpje

Op de plek van het raam hangt een televisiescherm waarop het landschap tussen station Apeldoorn en Enschede voorbijkomt. "De prullenbak, tafel en stoelen komen uit een echte trein die vanwege de levensduur niet meer bruikbaar was. Zo hergebruiken we de spullen", zegt Bosselaar.

Campagne

Woensdag was de opening van de coupé, waarbij onder anderen een conductrice aanwezig was. Zij blies op haar fluitje: tijd voor vertrek. Dementerenden kunnen in de hele maand november op reis in de coupé in het Julianakwartier. 

Mensen met dementie komen volgens de NS steeds vaker in contact met conducteurs. Daarom is het spoorwegbedrijf in samenwerking met onder andere de stichting Alzheimer Nederland bezig met de campagne GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer.

 

bron: Omroep gelderland 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door