Theatervoorstelling "Overeind" in Sint-Oedenrode

persfoto Bint

Op woensdag 11 april speelt Theatergroep Bint de muzikale voorstelling ‘Overeind’ in zorgcentrum Odendael te Sint-Oedenrode om 19:30 uur. ‘Overeind’ laat zien hoe het kan zijn als je langdurig en intensief voor iemand zorgt. Kaartjes voor deze voorstelling kosten € 2,50 en zijn te koop bij Welzijn de Meierij en in het Grand Café van Odendael.

Hoe zou het zijn als je ineens voor je partner moet zorgen? Zou jij je moeder in huis nemen als ze niet meer zelfstandig kan wonen? En hoe blijf je zelf overeind als je intensief zorgt voor een ander? ‘Overeind’ maakt de dilemma’s en zorgen waar mantelzorgers mee te maken krijgen voelbaar. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers. ‘Overeind’ is speciaal gemaakt voor mantelzorgers en hun omgeving en voor professionals op gebied van beleid en zorg. De voorstelling is geschikt voor iedereen die wel eens voor iemand zorgt!

Ontmoeting met andere mantelzorgers
Na de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen worden eigen ervaringen gedeeld.

"Gewoon" doorgaan en niet klagen
“In onderzoeken lazen we dat 10% van de mantelzorgers zwaar overbelast is en dat mantelzorgers zich minder gezond voelen. Maar in de persoonlijke gesprekken die we hadden met mantelzorgers werd er opvallend weinig geklaagd!” vertelt Bartelijn Ouweltjes van Theatergroep Bint. “Terwijl de verhalen soms best heftig waren, bleven de mantelzorgers ‘gewoon’ doorgaan. We hopen dat onze voorstelling een hart onder de riem kan zijn voor mantelzorgers. Dat ze zich herkennen en dat mensen uit hun omgeving beter snappen hoe het is om zo intensief voor een naaste te zorgen. Of dat er door de nagesprekken betere afstemming in de zorgtriade kan ontstaan.”

Over mantelzorg
Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. In Nederland verlenen 4 miljoen mensen van 18 jaar of ouder mantelzorg. 1 op de 6 geeft meer dan 8 uur per week hulp. En 10% van de mantelzorgers voelt zich overbelast.

Over Bint
Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Hetty en Bartelijn hebben beiden een fascinatie en verwondering voor het gedrag van de mensen om hen heen. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood.

Over de werkgroep DVG Sint-Oedenrode
De werkgroep dementievriendelijke gemeente streeft er naar om iedereen met dementie zoveel en zolang mogelijk te laten deelnemen aan zoveel mogelijk aspecten van het leven thuis. We doen dit door aandacht te vragen voor mensen met dementie bij buurtgenoten, winkels, sportverenigingen e.a. Veel informatie is te vinden in de Bibliotheek en via het internet. Eén van de aspecten is de verandering in het leven van de naaste van iemand met dementie. Alle vormen van mantelzorg vallen hieronder. In deze voorstelling worden ook andere mantelzorgers belicht, zoals een moeder van een autistisch kind.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door