Online training: Omgaan met veranderend gedrag

logo Alzheimer Nederland

Een van de kenmerken van dementie is dat het gedrag van je naaste verandert. Je naaste kan ineens achterdochtig of agressief worden. Of ze stelt zich juist zeer afhankelijk op. Hoe ga je hiermee om? De online training ‘Omgaan met veranderend gedrag’ helpt. De training is vanaf vandaag gratis te volgen op dementie.nl.

Vandaag lanceren we op dementie.nl de online training ‘Omgaan met veranderend gedrag bij dementie’. De training bestaat uit zes video's en een aantal vragen. In elke video wordt ingegaan op een specifiek soort gedrag. Er zijn afleveringen voor achterdocht, afhankelijk gedrag, agressie, lusteloosheid, nachtelijke onrust en verbloemend gedrag. De training helpt je om het veranderende gedrag van je naaste te begrijpen en geeft praktische tips om er beter mee om te gaan.

Praktische tips van experts en ervaringsdeskundigen

De training is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met Alzheimer Nederland. Aan de ontwikkeling werkten mantelzorgers, mensen met dementie en experts mee. Anne-Margriet Pot, hoogleraar Ouderenpsychologie, en Maritza Allewijn, GZ-psycholoog, geven in iedere video tips en advies over veranderend gedrag. Ook mantelzorgers delen hun ervaringen. De video’s worden gepresenteerd door Sander de Kramer, bekend van het tv-programma De Wandeling.

Volg de online training

Heb jij soms moeite met het veranderende gedrag van je naaste? Weet je niet goed hoe je hiermee kunt omgaan? Volg dan de online training. Je kunt een van de afleveringen bekijken, maar ook meerdere. Bij elke video hoort een geschreven samenvatting en een mail met aanvullende tips.

Op dementie.nl/online-training kun je alle trainingen vinden.

Heb jij een van de trainingen gevolgd? Laat het hieronder weten in de reactie. We horen graag wat je ervan vindt!

Wetenschappelijk onderzoek

In het voorjaar van 2017 zijn de manieren waarop de online training kan worden gebruikt en het effect daarvan onderzocht. Bezoekers van dementie.nl konden deelnemen aan dit onderzoek. De resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek onder 81 mantelzorgers worden begin 2018 verwacht.

De online training is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Fonds NutsOhra, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. Het wetenschappelijk onderzoek is mogelijk dankzij het programma Tussen Weten en Doen van het ministerie van ZonMw.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door