Alzheimercafés weer voorzichtig van start, aanmelden nodig

In de afgelopen maanden zijn ten gevolge van de corona-crisis de deuren van de Alzheimercafés in het hele land gesloten gebleven. In september en oktober gaan de cafés in de Regio Nijmegen weer geleidelijk en voorzichtig open. Daarbij zullen de richtlijnen van het RIVM en Alzheimer Nederland gevolgd worden.

Dit betekent onder andere dat er per café een beperkt aantal bezoekers kan worden ontvangen. Daarom zullen de bezoekers zich vooraf moeten aanmelden bij het café van hun keuze. Per café is er een aanmeldpunt. De informatie hierover kunt u tijdig vinden op deze website, in de lokale huis-aan-huisbladen en op de flyers/posters van het Alzheimercafé in uw gemeente.

De start zal per café verschillend zijn omdat de mogelijkheden per locatie verschillen. De cafés in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen en Nijmegen starten in september weer. Café Heumen, Mook&Middelaar start 1 oktober. Van het café in de gemeente Wijchen is de start nog niet zeker. Houd daarom de informatie op deze website, in de lokale bladen en op de posters/flyers in de gaten.

Alzheimer Café op TV

         https://youtu.be/VG7BrSrpIIw     

                                        (dubbelklik hierboven)

Op 28-5-2020 is er een uitzending van een Alzheimer Café (AC) geweest op de lokale omroep RN7 (Nijmegen, Druten, Beuningen, Wijchen, Berg en Dal, Overbetuwe)

Het gesprek was met geriater Jurgen Claassen en ging over wat er allemaal komt kijken bij de zorg en aandacht voor mensen thuis:

  • nu de dagbestedingen beperkt of helemaal niet open zijn;
  • nu de Thuiszorg op halve kracht werkt;
  • nu bezoek en attentie van kennissen/buren/familieleden eigenlijk niet of beperkt mag plaatsvinden.

Welk advies geeft Jurgen om het vol te houden als mantelzorger die nog zwaardere lasten draagt. Wat helpt en wat helpt niet? Daarover laat hij zijn licht schijnen. Met daarbij een hart onder de riem voor de mantelzorgers en ook voor alle mensen met dementie. En met tips voor de mensen die op afstand moeten blijven, maar wel iets kunnen en willen doen. Het gesprek is voor de bezoekers van alle Alzheimer Cafés heel waardevol. En wie weet ook voor potentiële toekomstige bezoekers, en natuurlijk voor iedereen die kijkt.

                      https://youtu.be/VG7BrSrpIIw

Contact

Afdeling Regio Nijmegen
Wolfskuilseweg 273
6542 AA Nijmegen

Vrijwilliger worden?

Met uw hulp maakt u het verschil voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Neem contact op met het secretariaat!

Activiteiten

Niet alles is online of vanuit een boek of cursus te leren. Soms heb je gewoon behoefte aan persoonlijk contact met mensen die weten waarover het gaat. De onderstaande activiteiten zijn inspirerend, informatief en hebben soms een confronterend thema. U kunt rekenen op deskundige sprekers, boeiende discussies én gezelligheid.
Er zijn 4 activiteiten in uw regio
Alzheimer Café Heumen - Mook en Middelaar
Alzheimer Café gemeente Berg en Dal
Alzheimer Café Dukenburg en omgeving

Alzheimer Cafés in uw regio

Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan uw geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid. Er is altijd een Alzheimer Café bij u in de buurt.