Op bezoek bij de Mookerhof van de ZZG in Mook

“Dementie wat gewoner maken”

De Mookerhof is een nieuwe locatie voor wonen met zorg voor mensen met dementie. Het gaat om beschermd wonen in een eigen appartement met gezamenlijke voorzieningen.

Op de open dag ga ik een kijkje nemen. Per etage zijn er acht appartementen, een gezamenlijke huiskamer en een ‘beleefhoek’ waar de bewoners zich kunnen terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben. Er is bij voorbeeld een leeshoek en een koffiehoek. Verder kunnen de bewoners natuurlijk ten allen tijde in hun eigen appartement verblijven, al dan niet samen met familie of kennissen, de partner kan in overleg zelfs blijven slapen. “Het is de bedoeling zoveel mogelijk het wonen in de thuissituatie te benaderen” legt projectleider Marlies Garritsen uit. “Wonen en welzijn staan voorop, we besteden veel aandacht aan het psychisch welbevinden vanuit het concept van positieve gezondheid. We willen onze bewoners een betekenisvolle dag bezorgen en kijken daarvoor naar de individuele wensen van eenieder.” In de huiskamer wordt koffie gedronken, spelletjes en andere activiteiten gedaan, maar de verzorging kookt er ook samen met de bewoners. Ze kunnen er ook samen eten, maar wie in het eigen appartement wil eten kan daarvoor kiezen.

Tekeningen van de buren als welkom
De appartementen zijn ruim, met een zit/eetkamer en met een open doorgang naar de slaapkamer. Voor de bewoners zijn de appartementen herkenbaar aan de eigen spullen, maar voor wie dat niet werkt vormen de kleuren van de muur van het eigen appartementje het herkenningpunt. In de gangen hangen in mooie lijstjes de tekeningen die de kinderen van de naastgelegen basisschool als welkom voor de bewoners hebben gemaakt. Aan het eind van iedere gang is fotobehang aangebracht van mooie en herkenbare beelden uit Mook, de Mookerhei is hier niet ver weg.

Leefcirkels
De bewoners hebben de ruimte om binnen en buiten de eigen afdeling te wandelen, en natuurlijk ook in de tuin. Als met de familie is afgesproken dat iemand ook buiten de deur onbegeleid mag wandelen kan de verzorging via een ‘tag’ die de bewoner om de pols draagt volgen waar die persoon heen gaat. “Zo kunnen mensen zo veel mogelijk blijven meedoen in de samenleving.” Projectleider Marlies Garritsen zoekt zo veel mogelijk verbinding met de omgeving. “We willen via contacten met de buurt dementie wat “gewoner” maken, dat ook mensen van buiten hier binnen lopen. Daarvoor hebben we een tuinkamer ingericht waar buurtbewoners, de mensen die beschut wonen in het Mookerplein en onze bewoners elkaar kunnen ontmoeten. We hebben meteen contact gelegd met de basisschool die naast ons ligt. We willen aansluiten bij de thema’s waar de school mee bezig is, en het zou mooi zijn als kinderen van de school bij ons in huis spelletjes komen doen, muziek maken of voorlezen. We zijn al uitgenodigd voor de musical.”

Tekst en foto's: Anne-Mieke Penders

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door