Contact

Raymond van Oosterbos

 

Activiteiten

Alzheimer Café Bulletin Bergen op Zoom mei 2022- Nr.5

Beste mensen,

Hier zijn we weer met ons 5e bulletin van dit jaar, en dat alles om toch maar betrokken te blijven bij “onze mensen”.

Inhoud deze oplage:

  • Aandacht (hoe u ons kunt ondersteunen)

Terugblik:

  • Het Alzheimer Café kleinschalig van opzet
  • Het reguliere Alzheimer Café

Ontwikkelingen:

Wij zullen U tussendoor nog via de mail/post berichten over diverse zaken. Wilt u reageren?  p.corstanje@alzheimervrijwilligers.nl  

Bekijk of download hier de Nieuwsbrief

Het volgende bulletin verschijnt eind juni.        
Werkgroep Alzheimer Café Bergen op Zoom.

06 34540835 - (Martien van Leeuwen, belangenbehartiger)
06 21971470 - (Raymond van Oosterbos, coördinator)

                                                                                                    

Moederdagtips!

Moederdag en dementie

Wat kan ik doen met mijn moeder met dementie op Moederdag? Natuurlijk wil ook jij stilstaan bij Moederdag, ook als je moeder dementie heeft. Een paar tips.

Kook eens de lievelingsmaaltijd van vroeger: wat kookte ze graag voor verjaardagen en andere gelegenheden. Wat vindt moeder zelf lekker en at ze niet zoveel? Ga samen eens aan de slag met de voorbereidingen: bv taart bakken of maaltijd bereiden en haal herinneringen op (pas de porties aan en laat moeder genieten). Evt. ook aan de hand van foto’s of moederdagcadeautjes van toen. En wat deed jouw moeder voor háár moeder?

Maak eens een tochtje “vol herinneringen”: houd je moeder van autorijden of reisde ze veel met de bus, tram of trein? Ga weer eens langs plekken die ze kan herkennen uit haar jeugd of andere belangrijke periodes. Bv het ouderlijk huis of wijk. De kerk, het park, de markt of speeltuin met spelende kinderen. Het cafeetje of restaurant met terras. Pak vooral de rustige momenten en “volg” moeder zoveel mogelijk in haar verhalen en herinneringen.

Herinneringskoffer: in veel bibliotheken heeft men herinneringskoffers die men kan lenen. Een gebruiksmiddel om in gesprek te gaan en te blijven met de persoon met dementie. Ga zelf eens aan de slag om een persoonlijke herinneringskoffer of –doos samen te stellen voor moeder. Een prachtig blijvend geschenk voor moederdag. Houd rekening met leefgewoontes en gebruiken van moeder. En voor haar herkenbare artikelen en producten. Een levensboek of placemat van foto’s zijn hier onderdeel van.

 

Impressie Alzheimer Café Bergen op Zoom 25 april jl.

Het thema "Het effect van bewegen op het proces van dementie" bracht de aanwezige bezoekers ook echt in beweging.

De beweegagogen Maaike, Astrid en Joyce prikkelden de bezoekers om in beweging te komen met hun toelichting en instructies. Het werd een" familiair" gebeuren met een gezellige nazit.

Foto-impressie Alzheimer Café Bergen op Zoom 25 april
Foto-impressie Alzheimer café 25 april jl.

 

 

De vele gezichten van dementie

Geeft u een gezicht aan dementie?
Jaarlijks vindt op 21 september de Wereld Alzheimer Dag plaats. Steeds met een ander thema om aandacht te geven aan de ziekte dementie en aan de mensen die belast zijn met een vorm van dementie.

Het thema van Wereld Alzheimer Dag dit jaar was de vele gezichten van dementie. Een thema waar we deze keer eens totaal anders mee om wilden gaan.

Een bekende slogan van Alzheimer Nederland is: door dementie verlies je jezelf en elkaar. Juist om dit te voorkomen willen wij u dit boekwerkje aanbieden, waarin u een beeld krijgt van de bijeenkomst en de tentoonstelling van 21 september met de portretten, gedichten en bijdragen van het Odensehuis Bergen op Zoom en dagondersteuningsproject ’t Wasven.

Download of lees hier het boekwerkje in PDF.

Kapsalon Romy

Na de scheiding van haar ouders wordt de tienjarige Romy (nieuwkomer Heijmen, fantastisch!) een paar dagen in de week geparkeerd bij oma Stine (Melissen), die een kapsalon runt. Stine doet aanvankelijk nogal nukkig tegen Romy, maar al snel groeien de twee naar elkaar toe.
Helemaal wanneer blijkt dat oma Stine steeds meer vergeet. Regisseur Kamp (Het Paard van Sinterklaas, Jongens) bewijst eens te meer een fantastische regisseur van kinderen te zijn, en levert ondanks de zware thema’s – scheiding, dementie – een energieke, inspirerende en bovenal eerlijke film af. Bekroond met vier Gouden Kalveren, onder meer voor het prettig eigenzinnige scenario van Tamara Bos.

Zondag 4 april om 15±30 op NPO3

Deze pagina maakt deel uit van