Coronavirus en dementie

Coroa
Corona en dementie

Twee bezoekers per bewoner in verpleeghuizen - update 9 maart

Alzheimer Nederland is blij dat verpleeghuizen de ruimte krijgen om zelf te bepalen om bezoekregels te versoepelen. Verpleeghuizen waar de bewoners twee keer gevaccineerd zijn, mogen twee bezoekers per dag ontvangen.  Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan zijn voordat er versoepeld mag worden. 

> Lees meer 

Omgaan met mensen met dementie tijdens de corona-uitbraak

De zorg voor mensen met dementie gaat ondanks alles gewoon door, thuis en in het verpleeghuis. Wat kunt u doen om mensen met dementie de komende tijd zo goed mogelijk te ondersteunen? Hoe gaat u om met gevoelens van onveiligheid en minder sociaal contact? En hoe blijft u goed voor elkaar en ook voor uzelf zorgen? Op dementie.nl geven wij u antwoord op deze vragen en aanvullende tips. 
 

Wat kunt u als buurman of -vrouw, kind, kleinkind, vriend doen voor iemand met dementie? 

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kunt u doen voor uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? Dat leest u op samendementievriendelijk.nl.
 

Tips tegen eenzaamheid

Geen bezoek, geen dagopvang, geen clubjes en geen sport. Dat vergroot de kans op eenzaamheid. Hoe houdt u contact? Hoe laat u weten dat u uw naaste niet vergeet? In deze tijd van smartphones en tablets is digitaal contact een handig alternatief. Op eentegeneenzaamheid.nl vindt u allerlei goede tips voor online contact. Of doe het op de ouderwetse manier en verras iemand met een (liefdes)brief of gedicht.
 

Tips voor passende activiteiten

Zo veel mogelijk binnenblijven zonder goed te begrijpen waarom, is erg lastig voor iemand met dementie. Hoe leidt u af? Hoe komt u samen de dag door? Structuur en ritme helpen om deze uitdaging aan te gaan. We geven u tips op dementie.nl die u hopelijk kunnen inspireren. Stuur ons vooral uw tips, dan geven wij die weer door. Zo helpen we elkaar. 


Alzheimer Cafés tijdelijk gesloten

Naar aanleiding van de persconferentie van 13 oktober heeft Alzheimer Nederland besloten om de Alzheimer Cafés/Trefpunten/Theehuizen te sluiten. Dit geldt tot en met 10 november. Alle Alzheimer Cafés wordt geadviseerd om kleinschalige ontmoetingen (Klein Café) aan te bieden en/of online alternatieven.

Heeft u een vraag, wilt u uw verhaal met anderen delen of op de hoogte blijven van nieuws en informatie rondom dementie? Ga dan naar ons forumFacebook en/of Instagram. Ook kunt u, als u behoefte heeft aan een luisterend oor of advies, gratis bellen naar onze DementieLijn. Deze is dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur bereikbaar op 0800-5088. 

Bezoek een online Alzheimer Café Ga naar jouw regio

 

Forum: dementie en het coronavirus

Ook op het forum van Alzheimer Nederland wordt volop gesproken over het coronavirus. Vragen die voorbij komen zijn: ‘Hoe kan ik contact houden als bezoek niet mag?’ en ‘Moet ik mijn naaste vertellen wat er aan de hand is?’ Op het forum kunt u uw eigen tips en ervaringen delen, maar ook vragen stellen aan anderen. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door