Gezond eten verkleint kans op dementie

Gezond eten
Gezond eten

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek laat zien dat dementie al jaren van tevoren opgespoord kan worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl – denk aan zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten. 

 

Voor het onderzoek is gekeken naar het brein en de levensstijl van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de eerste schade in het brein samenhangt met de levensstijl van mensen. "Dat is ook te zien aan lagere scores op testen van het denkvermogen", vertelt onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht.

Schade beperken

Hij denkt dat die beginnende schade afgeremd kan worden door de leefstijl aan te passen. "Als je op middelbare leeftijd naar de leefstijl kijkt en die waar nodig verbetert, kan je de schade nog beperken en doen inkrimpen. Als je de gezonde leefstijl op alle vlakken doorvoert, zou er veertig procent minder dementie zijn – al is dat wellicht een beetje utopisch."

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door