Kijktip: tv-programma 'Herinneringen voor het leven'

Kijktip: tv-programma 'Herinneringen voor het leven'
Kijktip: tv-programma 'Herinneringen voor het leven'

Kijktip: tv-programma 'Herinneringen voor het leven'

Op 30 juni om 20.30 uur is Herinneringen voor het leven – stop dementie te zien op NPO1. Het tv-programma wordt gepresenteerd door Dionne Stax. Ze vraagt in het programma aandacht voor de impact van dementie op het leven van mensen met dementie en hun omgeving. Ook praat ze over de noodzaak om dementie te stoppen. In de uitzending gaat Dionne Stax in gesprek met onderzoekers, mensen met dementie en mantelzorgers. Daarnaast zijn er bijzondere optredens. Kijk je mee?

Herinneringen voor het leven – stop dementie wil kijkers laten zien wat de impact is van dementie. Tijdens de uitzending in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat Dionne Stax in gesprek met mensen met dementie en hun familieleden. Bijvoorbeeld met Joan-Anne en haar vader Randolph, die alzheimer heeft. Joan-Anne heeft lang alleen voor haar vader gezorgd, voor ze de hulp kreeg die nodig was. Ook Sonja komt in beeld, een stralende vrouw van 53 jaar met de diagnose alzheimer. Sonja weet nu 1,5 jaar dat ze ziek is, maar wil vooral ook laten zien dat zij nog alles uit het leven wil halen. Hoe is dit voor haar ouders? 

Arts en onderzoeker Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC komt langs om te praten over de status van onderzoek naar alzheimer in Nederland. Een andere onderzoeker vertelt over de erfelijkheid van dementie.

Tijdens het programma is er ook live muziek. Edsilia Rombley zingt speciaal voor ons een aangepaste versie van het lied ‘Lieve mamma’. 

Herinneringen vastleggen met een foto

Ons leven is een optelsom van herinneringen. Ze maken wie je bent en leggen de basis voor je relatie met anderen. Wat blijft er nog over als je je herinneringen verliest? Een foto is voor iedereen een mooie manier om deze herinneringen te bewaren. In het programma is het creëren van blijvende herinneringen en het vastleggen van alledaagse momenten met een foto daarom een terugkerend element. 

Zo gaan verschillende bekende Nederlanders tijdens het programma op pad met een fotocamera. Ze gaan naar plekken waar mensen samen herinneringen maken. Tijdens de uitzending wordt er live geschakeld met de fotografen en worden mooie momenten van voorbijgangers ter plekke vastgelegd op een polaroid foto.

Meer donateurs voor Alzheimer Nederland

Het doel van de foto-actie en het tv-programma is om aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor Alzheimer Nederland. Voor ons is het eenvoudig: het aantal mensen met dementie groeit hard en alleen met meer geld voor wetenschappelijk onderzoek brengen we oplossingen en behandeling dichterbij. 

We hopen dan ook dat veel mensen het programma gaan kijken.  

Kijk het programma

Nieuwsgierig naar Herinneringen voor het leven - stop dementie is? Kijk dan op woensdag 30 juni om 20.30 uur naar AVROTROS op NPO 1.
Ga je het programma kijken en wil je een herinnering ontvangen zodat je niet vergeet het programma te bekijken? Meld je aan voor het Facebook evenement.

Foto: Ruud Baan

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door