Retourtje Heerma State Roosendaal - Zandvoort

Retourtje Roosendaal-Zandvoort
Retourtje Roosendaal-Zandvoort

Pers bercht BN DeStem

Retourtje Heerma State Roosendaal - Zandvoort

ROOSENDAAL - ‘We gaan naar Zandvoort, al aan de zee...’ klinkt het kort na de officiële ingebruikname van de Hoofdreiscoupé in woonzorgcentrum Heerma State in Roosendaal. 

Henk den Ridder 09-09-21, 12:03 Bron: BN DeStem

eze nagebouwde treincoupé is een initiatief van de NS en van Alzheimer Nederland en maakt een tournee door Nederland. Hij blijft een maand in Heerma State staan. Daarna is Weert aan de beurt.

 
 

Op de plaats van het raam in de coupé is een beeldscherm gemonteerd dat beelden vertoont die vanuit een rijdende trein zijn gemaakt. Wie bij Heerma State in de Hoofdreiscoupé naar buiten keek ziet het traject Den Haag - Roosendaal - Vlissingen. Inclusief de stations Roosendaal en Bergen op Zoom. Het idee slaat ook in Roosendaal erg aan. 

 

Steeds hetzelfde beeld

,,We zijn er erg blij mee", zei locatiemanager Mien de Jong. ,,Op een van onze woonerven hebben we een schildering van een trein met ook een bankje en een raam. Maar dat geeft steeds hetzelfde beeld.” Volgens De Jong hebben de meeste van de 160 bewoners wel iets met de trein. Zeker de mensen die nu in de 70 of 80 zijn hebben vroeger met de trein gereisd.

Het brengt afwisse­ling en is enorm ondersteu­nend

Hennie Brons, alzheimer Nederland, afdeling Roosendaal

Voorzitter Hennie Brons van Alzheimer Nederland, afdeling Roosendaal, begrijpt het succes. De coupé stimuleert het denken. ,,Het is vaak moeilijk om het gesprek aan te gaan met mensen met dementie. Maar als je in de coupé zit en naar buiten kijkt, gaat het vanzelf. Het brengt afwisseling en is enorm ondersteunend.” Hennie Brons was voorheen de baas van Groenhuysen, de stichting waar Heerma State een onderdeel van is. 

Met zijn zessen

De coupé rijdt station Bergen op Zoom binnen en direct worden gebouwen herkend. Conducteur Angela komt de kaartjes knippen. En hoewel de beelden in het raam het traject naar Vlissingen laten zien, zingen de passagiers onverminderd dat ze naar Zandvoort gaan. er worden twee stoelen in de coupé bijgeplaatst zodat er met zes kan worden gereisd. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door