Waarde van mantelzorg is 22 miljard per jaar

Waarde van mantelzorg is 22 miljard per jaar

Voor het eerst is berekend wat de waarde van mantelzorg is voor de maatschappij: 22 miljard per jaar.

Dit is niet gratis. De uren die je als mantelzorger besteedt aan zorg, kun je bijvoorbeeld niet werken. En val je als mantelzorger uit? Dan zijn de kosten om dit op te vangen nóg hoger. Mantelzorgers goed ondersteunen loont dus, zo blijkt uit het onderzoek dat Ecorys heeft uitgevoerd in opdracht van MantelzorgNL.

Aantal uren mantelzorg In totaal besteedden in 2019 vijf miljoen mantelzorgers 1,5 miljard uren aan mantelzorg. Dit komt overeen met 850.000 full time arbeidsjaren. De 22 miljard is opgebouwd uit: 20 miljard uren die mantelzorgers besteden aan zorg 1,8 miljard aan kosten, zoals reiskosten Als je als mantelzorger niet zou zorgen, dan zou die tijd je iets anders op kunnen leveren. Zo zou je bijvoorbeeld (meer) kunnen werken en daardoor meer inkomsten hebben of een opleiding kunnen volgen.

Ongekende waarde Het onderzoek laat de ongekende waarde zien van de inzet van mantelzorgers in Neder-land. Want als mensen niet voor hun naasten zouden zorgen, bedragen de kosten voor de maatschappij 32 tot 44 miljard euro. De maatschappelijke kosten om een mantelzorger door een zorgprofessional te laten vervangen, zijn namelijk 70% tot 100% hoger.

Dit onderstreept het maatschappelijke belang van mantelzorg en het belang om mantel-zorgers te ondersteunen, met name om overbelasting en risico op uitval te voorkomen.

Lees meer in Waarde van mantelzorg is 22 miljard per jaar en De Maatschappelijke Waarde van Mantelzorg en MantelzorgNL factsheet 2021 De waarde van mantelzorg in cijfers

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door