Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Jong adopteert Oud


Het adoptieproject houdt in dat leerlingen van de groepen 7 en 8 - na een interactieve les over dementie en wat de ziekte doet - met regelmaat op bezoek gaan bij mensen met dementie in een nabij gelegen verzorgingshuis.


Mes snijdt aan twee kanten

Het adoptieproject is een initiatief van Alzheimer Centrum Limburg in samenwerking met Alzheimer Nederland. Doel is mensen van jongs af aan bewust te maken van dementie en de uitingsvormen ervan, taboes rond dementie te doorbreken en zo het welzijn van mensen met dementie te verbeteren.

Dementie rukt op. Bijna iedereen krijgt er de komende jaren op een of andere manier mee te maken, ook kinderen. Via dit project leren zij wat dementie is en hoe zij daarmee respectvol kunnen omgaan. In het kader van actief burgerschap kunnen zij zo iets betekenen voor mensen met dementie. Tegelijkertijd doorbreekt het adoptieproject het sociaal isolement van mensen met dementie.


Dementievriendelijke samenleving 

Carla Mostard is projectleider in de regio Rivierenland. “Het adoptieproject levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van mensen met dementie en, in bredere context, aan een dementievriendelijke samenleving.” zegt ze. “Het is bovendien een mooie invulling van de opdracht aan basisscholen inhoud te geven aan ‘actief burgerschap’.
Van de school of leerkracht wordt betrekkelijk weinig inspanning gevraagd. De voorbereiding en begeleiding wordt verzorgd door Alzheimer Nederland - Rivierenland in samenwerking met de welzijnsmedewerkers van het verzorgingshuis. De school ruimt hiervoor dan tijd in in het lesprogramma. Daarbij proberen we een match te vinden van een school en een nabijgelegen zorgcentrum.

Gezien de positieve ervaringen bij de Distelvlinder hopen we het aantal adoptieprojecten in onze regio te kunnen uitbreiden. Wat mij betreft hoeft zich dat niet te beperken tot het basisonderwijs. Ik zie ook mogelijkheden voor het voortgezet onderwijs.”

 

Ook meedoen? 

Is jouw school ook in voor een adoptie? Of wil je het eens hebben over de mogelijkheden voor jouw school? Neem dan contact op met Carla Mostard, [email protected].