Alzheimer Café Culemborg vernieuwt!

Tine Reinders met gastvrouwen José van Beem en Coby Hurks
Tine Reinders met gastvrouwen José van Beem en Coby Hurks

“Wat verandert er niet?” roept Tine Reinders uit op de vraag wat we kunnen verwachten van het Alzheimer Café na de coronaperiode. Als bestuurslid van de regionale afdeling Rivierenland van Alzheimer Nederland is Tine Reinders verantwoordelijk voor de Alzheimer Cafés en Trefpunten in de regio.

“Allereerst gaat het Alzheimer Café naar een nieuwe locatie in Culemborg. We hebben een plek gevonden in het Bolderhuis in Bolderburen. Dat is heel fijn. Het Bolderhuis is het kloppend hart van diverse buurtinitiatieven en activiteiten van vrijwilligersorganisaties. Ook het Odensehuis, dat zich richt op mensen met geheugenklachten en beginnende dementie, maakt gebruik van het Bolderhuis. Dat bevordert niet alleen onze onderlinge samenwerking, maar het verlaagt ook de drempel voor onze bezoekers. Het is goed voor de sociale samenhang dat mensen met verschillende interesses en verschillende achtergronden elkaar ontmoeten in het Bolderhuis. Zo kunnen mensen met dementie gemakkelijker blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.”

Aanmelden

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naasten. In een ontspannen sfeer ontvangen zij hier informatie van deskundigen over leven met dementie. In elke bijeenkomst staat een ander thema centraal. Bezoekers kunnen hier ook eigen ervaringen uitwisselen en van elkaar horen wat er allemaal wél kan.

Door de coronacrisis vielen de openbare activiteiten stil. Zo ook het Alzheimer Café. “We zijn dolblij dat we op donderdag 16 september weer kunnen starten.” zegt Reinders, “We zijn druk bezig met het samenstellen van een mooi programma voor de komende maanden en zien ernaar uit om onze bezoekers weer te kunnen verwelkomen. Vanzelfsprekend houden we de coronamaatregelen in acht. Omdat het aantal zitplaatsen daardoor beperkt is, moeten we bezoekers vragen zich vooraf aan te melden.”

Vrijwilligers

De Alzheimer Cafés drijven op vrijwilligers. Een werkgroep van vrijwilligers en professionals organiseert het Alzheimer Café in Culemborg. Vanaf dit najaar wordt de werkgroep ondersteund door een stuurgroep van zorgprofessionals. “Mede door de langdurige coronastilte zijn enkele vrijwilligers helaas gestopt,” vertelt Reinders, “dus ook de werkgroep gaat noodgedwongen vernieuwen. Voor de herstart, de nieuwe locatie en het programma sta ik nu zelf even aan het roer, maar ik hoop het snel te kunnen overdragen. We zijn dringend op zoek naar een nieuwe coördinator. En naar nieuwe leden voor de werkgroep. Gelukkig zijn de gastvrouwen er nog wel. Vertrouwde gezichten voor onze bezoekers!”

Tine Reinders laat weten dat de functie van coördinator geen sinecure is. “De coördinator draagt de werkgroep. Die moet echt kunnen inspireren en stimuleren en knopen durven doorhakken, maar ook inzicht hebben in de impact van de diagnose dementie én ook nog eens een relevant netwerk meebrengen. Dat is zoeken met een lantaarntje, ben ik bang. De andere vrijwilligers zijn meer uitvoerend bezig en van hen vragen we vooral inzet, inlevingsvermogen en enthousiasme.”

Het Alzheimer Café Culemborg vindt plaats op elke derde donderdag van de maand, van 19.30 tot circa 21.30 uur, in het Bolderhuis, Prijsseweg 1 in Culemborg.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 16 september a.s.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door