Alzheimer Café gespreksleider

Heb jij hart voor mensen met dementie en wil jij als vrijwilliger bijdragen aan het ondersteunen van mensen met dementie en hun mantelzorgers?


Alzheimer Nederland - afdeling Rivierenland zoekt een

Gespreksleider voor het Alzheimer Café Culemborg


Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij ontvangen er informatie over verschillende verschijningsvormen van dementie en de impact daarvan op het dagelijks leven, maar ook over de mogelijkheden van een volwaardig leven met dementie. Dat gebeurt aan de hand van een presentatie van of een interview met deskundigen. De aangename en veilige sfeer nodigt ook uit om eigen ervaringen uit te wisselen. Een team van vrijwilligers en professionals organiseert deze avonden.

Wat ga je doen?
Als gespreksleider ben je het gezicht van het Alzheimer Café. Jij bepaalt de sfeer en hebt de regie van de avond stevig in handen. Je gaat in gesprek met de gastspreker en stimuleert interactie met de bezoekers. Daarbij houd je in het oog dat iedereen gehoord wordt en antwoord krijgt op vragen.
Je levert je bijdrage aan de voorbereiding van het (jaar)programma van het Alzheimer Café.  

Wie ben jij?
Je hebt graag contact met anderen en beweegt je gemakkelijk tussen mensen met verschillende achtergronden. Je weet een aangename en veilige sfeer te creëren, waarin bezoekers zich op hun gemak voelen en gestimuleerd worden zich te uiten. Je hebt oog voor de groepsdynamische aspecten en regisseert het gesprek op een prettige manier, met voldoende ruimte voor emotie. Je hebt inzicht in de dilemma’s van mensen met dementie en hun naasten en kan die vertalen naar open vragen aan de gastspreker en de bezoekers.
Je onderschrijft de methodische aanpak van het Alzheimer Café en bent bereid de gespreksleiderstraining van Alzheimer Nederland te volgen. Je staat open voor feedback.

Wat vraagt het van jou?
Tijd, inzet en enthousiasme.
Het Alzheimer Café vindt zo’n tien keer per jaar plaats op een vaste avond in de maand. Dat vraagt zo’n drie uur per keer. Inclusief voorbereiding moet je rekenen op een tijdsinvestering van zo’n 5 à 6 uur per maand.

Waar kun je op rekenen?
Je maakt deel uit van een enthousiaste groep vrijwilligers en kunt rekenen op de ondersteuning van de coördinator van het Alzheimer Café en het bestuur van de regionale afdeling, waar nodig.
Alzheimer Nederland biedt ondersteuning in de vorm van trainingen, overleggen en landelijke vrijwilligersdagen gericht op verdieping of deskundigheidsbevordering.
Je reiskosten en andere onkosten worden vergoed.
Het vrijwilligerswerk bij Alzheimer Nederland is een mooie aanvulling op je CV.

Reageren
Zie jij jezelf als gespreksleider van het Alzheimer Café Culemborg? Of heb je vragen?
Neem dan contact op met Tine Reinders, bestuurslid met de portefeuille Alzheimer Cafés,
tine.reinders@alzheimervrijwilligers.nl of 06 86895747.

Deze pagina maakt deel uit van