Wijn voor Alzheimer Café Culemborg.

Overhandiging cheque door Lions Culemborg
Overhandiging cheque door Lions Culemborg. Vlnr gastvrouw Coby Hurks, coördinator Mirella Muis, president van de Lions Club Martijn van Leeuwen en gastvrouw José van Beem

Op donderdag 21 oktober ontving coördinator Mirella Muis in het Alzheimer Café Culemborg een cheque uit handen van president Martijn van Leeuwen van de Lions Club uit die stad.

Lions Club

Als onderdeel van de wereldwijde organisatie is de Lions Club ruim veertig jaar actief in Culemborg. De Lions vormen een vriendenclub die elkaar geregeld ontmoet en die onder het motto ‘we serve’ een bijdrage wil leveren aan de samenleving.

In de aanloop naar de feestdagen organiseren de Lions jaarlijks in november een wijnproeverij in het Jan van Riebeeckhuis in Culemborg, in samenwerking met gerenommeerde Culemborgse wijnhandelaren. De opbrengst van de proeverij en de wijnverkoop wordt bestemd voor een goed doel.

Alzheimer Café

In 2019 viel deze eer te beurt aan het Alzheimer Café Culemborg.

Martijn van Leeuwen daarover: “Voor de keuze van het goede doel hanteren we enkele criteria. Zo steunen we ieder jaar een ander goed doel en selecteren we initiatieven met maatschappelijke meerwaarde die grotendeels afhankelijk zijn van donateurs.”

Het Alzheimer Café Culemborg is zo’n initiatief. “We zijn blij hieraan een bijdrage te kunnen leveren,” zegt Van Leeuwen. “Het aantal mensen met dementie groeit. De diagnose heeft een grote impact op hun leven en dat van hun naasten. Het Alzheimer Café biedt daarin ondersteuning als ontmoetingsplek en als bron van informatie over uiteenlopende aspecten van leven met dementie.”

Signaleringskaart dementie

Door corona moest de officiële overhandiging van de cheque even wachten. “Het is fijn dat we dit feestelijke moment nu kunnen beleven in onze nieuwe en sfeervolle locatie in Het Bolderhuis,” zegt Tine Reinders, bestuurslid van de afdeling Rivierenland van Alzheimer Nederland en tijdelijk coördinator van het Alzheimer Café Culemborg. “Mede met de prachtige donatie van de Lions Club hebben we in eigen beheer een dementiesignaleringskaart kunnen ontwikkelen. Deze bevat tien signalen die zouden kunnen duiden op symptomen van dementie. Het doel van de kaart is bewustwording en herkenning te bevorderen. Ten slotte kan dementie iedereen treffen en hoe eerder mensen met dementie ondersteuning krijgen, hoe beter.“

 

De signaleringskaart is in fysieke vorm verkrijgbaar in de Alzheimer Cafés/Trefpunt in Rivierenland

of via email aan te vragen bij ,Tine Reinders

Signaleringskaart dementie downloaden

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door