Corona en dementie

Corona en dementie

Het coronavirus (COVID-19) zal ons leven voorlopig nog behoorlijk beïnvloeden. Wat zijn de maatregelen en adviezen voor jou en je naaste met dementie?

Laatst aangepast op 15 december 2020

Het coronavirus (COVID-19) houdt ons nog steeds in zijn greep. De regering en de WHO doen er nog steeds alles aan om de wereldwijde verspreiding tegen te gaan. In 2021 wordt er in Nederland begonnen met het vaccineren. Zolang je nog niet gevaccineerd bent, is het belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Het virus lijkt op griep en iedereen is er vatbaar voor. Vooral oudere en zieke mensen zijn kwetsbaar en kunnen aan het virus overlijden. Iemand met dementie kan zeker als kwetsbaar worden gezien. Hoe moeilijk het ook is voor je naaste met dementie, probeer toch de algemene voorzorgsmaatregelen te volgen:

  • Was regelmatig je handen met zeep of gebruik desinfecterende handgel (wassen zonder water)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, dus niet in je handen
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • Geef mensen geen hand
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • Vermijd drukte
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt en laat je test
  • Draag een mondkapje in het ov en publieke binnenruimtes

Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Door in je elleboog te hoesten en te niezen, voorkom je dat je ziekteverwekkers met je handen verspreid. Laat je naaste daarnaast regelmatig handen wassen en houd 1,5 meter afstand.

Geen handen geven kan voor je naaste lastig zijn omdat dit een heel beleefde en automatische gewoonte is. Geeft je naast toch een hand, was dan de handen of gebruik handgel.

Blijft thuis, vermijd drukt en houd afstand

De overheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal besmettingen neemt de laatste weken weer snel toe. Op 14 december is er daarom een strenge lockdown aangekondigd. De strenge lockdown geldt tot en met 19 januari 2021.

De belangrijkste regels zijn: blijf zoveel mogelijk binnen, laat je testen als je verkoudheidsklachten hebt, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.

Veel winkels zijn tijdens de lockdown gesloten. Alleen essentiële winkels zijn open. Je kunt dus nog steeds boodschappen doen, naar de apotheek en de thuiszorgwinkel. Boodschappen doe je bij voorkeur alleen. Kun je je naaste niet alleen thuis laten? Kijk dan of je samen tijdens de speciale uurtjes voor ouderen en kwetsbare mensen boodschappen kunt doen. Bij de meeste supermarkten is dit 's ochtends vroeg. Je kunt ook vragen of iemand anders de boodschappen voor jullie doet. Of bekijk welke initiatieven in de buurt een handje kunnen helpen. 

Lees alle regels op de website van de Rijksoverheid.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door