Cursus voor mensen die een partner hebben met dementie

Gastenboerderij de Gouderak
Gastenboerderij de Gouderak

Doe mee aan ‘Beter Thuis met Dementie’, een cursus voor mensen die een partner hebben met dementie. Vanaf september 2020 starten er weer nieuwe cursusweken.

Zo gezond en zelfstandig mogelijk oud worden, thuis in uw eigen omgeving, met een partner met dementie kan dat een hele opgave zijn. Daarom bieden we sinds een paar jaar de cursus ‘Beter Thuis met Dementie’ aan voor thuiswonende echtparen waarbij een van de echtgenoten zorgt voor zijn of haar partner met dementie.”

Vijfdaagse cursus
Per cursus doen zo’n 4 tot 6 echtparen mee aan de vijfdaagse cursus (maandag t/m vrijdag) die plaatsvindt in een vakantiehuis in Gouderak. De mantelzorgers, dus degenen die voor hun partner met dementie zorgen, krijgen een intensief programma aangeboden. Zij leren tijdens verschillende workshops hoe zij hun partner het best kunnen verzorgen en omgaan met hun partner met dementie. De workshops worden gegeven door onder andere een ergotherapeut, psycholoog, en een specialist ouderengeneeskunde. Ook voor degenen met dementie organiseren we activiteiten en workshops zoals omgaan met vergeetachtigheid. Hierbij houden we rekening met de wensen van de groep. Een deel van de workshops wordt aan mantelzorgers en mensen met dementie samen gegeven.

Terugkombijeenkomst
Na afloop van de cursus organiseren we na ongeveer drie maanden een terugkombijeenkomst. De deelnemers treffen elkaar dan weer, delen ervaringen en eventueel geven we over een bepaald onderwerp meer informatie of nog een extra workshop.

Positieve reacties
We geven deze cursussen nu zo’n drie jaar in Rotterdam en krijgen veel positieve reacties van de deelnemers. De mantelzorgers geven aan dat zij na de cursus beter in staat zijn voor hun partner maar ook voor zichzelf te zorgen. En zo is het voor zowel mantelzorger als degene met dementie thuis beter vol te houden.

Quotes deelnemers
“Ik heb geleerd langzaam en duidelijk te zijn en mijn partner zo lang mogelijk dingen zelf te laten doen”

“We waren met vijf koppels en we hebben zoveel gepraat, gedeeld, gezongen, gelachen en gehuild met elkaar. Tot deze training waren we eigenlijk best eenzaam in dit proces, maar hier ontmoetten we mensen die tegen dezelfde dingen aan liepen”

“Je kunt een beetje bij elkaar afkijken hoe je het best met je partner kunt omgaan en  observeren bij de anderen hoe zij het doen”

Kosten
“De eigen bijdrage bedraagt 100 euro per paar per week. Dit is inclusief verblijf, eten en drinken en het workshop- en activiteitenaanbod. Alleen het vervoer van en naar het vakantiehuis is voor rekening van de cursisten.”

Informatie en aanmelden
Wilt u meer informatie of zich aanmelden voor de cursus Beter Thuis met Dementie, bel dan Eliana Ramos of Betty Birkenhäger op 06 22 49 48 30 of mail naar beterthuismetdementie@laurens.nl.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door