Dementievriendelijke regio – Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk

Samenwerkingsovereenkomst ondertekening

De komende jaren gaan de gemeentes Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk zich samen met Alzheimer Nederland en andere welzijns- en zorgorganisaties in de regio inzetten voor een ‘dementievriendelijke regio’.  Hiervoor hebben ze vorige week donderdag een samenwerkingsovereenkomst getekend, tijdens het goedbezochte minisymposium ‘Samen dementievriendelijk’.

De cijfers liegen er niet om; één op de vijf mannen en één op de drie vrouwen krijgt dementie. Momenteel telt Nederland ruim 280.000 mensen met dementie, en dit aantal zal door de vergrijzing zelfs stijgen tot ruim een half miljoen in 2040. Circa 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door een mantelzorger. Het is dus van groot belang dat iedereen die dementie heeft of op andere wijze met dementie te maken heeft, zich thuis voelt en onderdeel kan blijven uitmaken van de samenleving.

Afgelopen donderdag 13 juni is hiervoor in de Hofzaal van het gemeentehuis te Ridderkerk het minisymposium ‘Samen dementievriendelijk” gehouden.  Vragen die centraal stonden waren;

  • Wat betekent dementie in het dagelijks leven?
  • Hoe gaan de mensen met hun dementie om, en hoe doet de omgeving dit?
  • Hoe geven we samen vorm aan een dementievriendelijke samenleving?

Aan het eind van de middag is de samenwerkingsovereenkomst getekend door de 3 wethouders, de voorzitter van de Ketenzorg organisatie, enkele vertegenwoordigers van zorgorganisaties en door de voorzitter van Alzheimer Nederland, regio Rotterdam en omstreken. Na afloop van het minisymposium hebben alle deelnemers het boek “Dagelijks leven met dementie” van Anne Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie, mogen ontvangen.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat dementie niet alleen de patiënt treft, maar ook zijn of haar omgeving. Familieleden en vrienden weten niet altijd hoe om te gaan met dementie. Ook hier moet zorg en aandacht naar uitgaan.  Door kennis over het omgaan met mensen met dementie te verspreiden, kan de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers verbeteren.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door