Foto-expo over vroege dementie nog twee zaterdagen te zien

Foto-expo over vroege dementie nog twee zaterdagen te zien.

WIJCHEN - De foto-expositie Mijn leven (met dementie) in beeld is vanwege de grote belangstelling twee extra zaterdagen te zien in het Odensehuis in Wijchen. De tentoonstelling kan bekeken worden op 30 oktober en 13 november.

 

In Nederland wonen naar schatting tussen de 14.000 en 17.000 mensen met vroege dementie (voor het 65-ste levensjaar). Wanneer iemand op jonge leeftijd te maken krijgt met dementie is dat zeer ingrijpend, zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. 

Foto's van elf bezoekers

Het Odensehuis in Wijchen is een plek waar mensen met vroege dementie (voor het 65-ste levensjaar) uit de regio worden opgevangen. Ze kunnen er elkaar ontmoeten, koffie drinken, praten en helpen bij de uitgifte van medisch materiaal via Medipoint. 

Onlangs hebben vier fotografen foto's gemaakt van elf bezoekers van het Odensehuis. Ze zijn afgedrukt op banners, met daarbij het levensverhaal van de gefotografeerde. Ze waren in september drie dagen te zien in het Odensehuis, daarna hebben ze gestaan op een conferentie van belangenvereniging Alzheimer Nederland in Groesbeek. 

Binnenkort staan ze op een huisartsenconferentie in de Jaarbeurs in Utrecht. Doel van het project is om de samenleving meer bewust te maken van wat het betekent om vroege dementie te hebben.  

‘Mensen worden stil als ze de banners zien’

Loesan Peters van Duifhuizen

‘Bezoekers waren onder de indruk’

,,We hebben erg veel bezoekers gehad op de drie dagen dat de banners te zien waren”, zegt Loesan Peters van Duifhuizen, oprichter en directeur van het Wijchense Odensehuis. ,,De mensen waren erg onder de indruk. Velen hadden er nooit bij stilgestaan dat ook jonge mensen met dementie te maken kunnen krijgen. Dat geldt ook voor de reacties die we in Groesbeek kregen. Mensen worden stil als ze de banners zien.”

Er waren veel verzoeken bij het Odensehuis binnengekomen van mensen die de banners gemist hadden. Daarom is de expositie nog twee keer te zien.

Mijn leven (met dementie) in beeld. Zaterdag 30 oktober en zaterdag 13 november, beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Odensehuis, Passedwarsstraat 69A, Wijchen. Reserveren niet nodig, QR-code (vaccinatiebewijs) wel vereist.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door