Ontroerende documentaire 'De 4 fasen van dementie'

‘De fasen van dementie’ schetst een indringend en ontroerend portret van het verloop van deze aandoening bij mevrouw Bogers, die hiervoor twee jaar lang is gevolgd. Freek Gillissen van het Alzheimer Centrum Amsterdam geeft als afsluiting van elk van de 4 afleveringen een toelichting bij de beelden.

De documentaire is gebaseerd op een uitgebreidere documentaire van RTV Rijnmond en tot stand gekomen dankzij de Alzheimer Cafés De Ronde Venen, en Alzheimer Nederland. Hij is vanaf 21 september te zien via de website van de gemeente www.derondevenen.nl/dementievriendelijk . 

In 2017 startte het project ‘De Ronde Venen wordt dementievriendelijk’. Met als doel inwoners met dementie zo lang mogelijk te laten meedoen in de samenleving en mantelzorgers te ondersteunen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via bijeenkomsten, training en voorlichting. Het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen voor deze groep, onder meer vanwege de beperkte bezoekmogelijkheden. De coronamaatregelen zetten ook een streep door alle activiteiten en bijeenkomsten die op de agenda stonden. 

 

Wethouder Alberta Schuurs (Ouderenzorg): “De coronatijd is ontzettend zwaar voor inwoners met dementie en hun mantelzorgers. De activiteiten van onder meer de Alzheimer Cafés kunnen al sinds maart niet doorgaan. Als alternatief hiervoor hebben we een documentaire gemaakt over de verschillende fasen van dementie. Van ‘er is iets niet pluis’ tot de laatste fase op een gesloten afdeling. Het is een  alternatief voor de voorlichtingsbijeenkomsten, interessant voor iedereen die de dementievriendelijke samenleving een warm hart toedraagt.” 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door