Thuis op Zuid, vervolg met Impacttour

Tuis op Zuid on tour voor een dementievriendelijke samenleving. Foto: Friso Keuris
Tuis op Zuid on tour voor een dementievriendelijke samenleving

De tour

Naar aanleiding van de Tv-serie 'Thuis op Zuid' (Human) ontwikkelt en organiseert het Humanistisch Verbond de impacttour om inspiratie en gesprekken te faciliteren. Beide organisaties willen met de tour een maatschappelijke en culturele verandering in gang zetten naar een meer dementievriendelijke samenleving.

De tour gaat dit najaar van start, en eindigt in het voorjaar van 2021 in Rotterdam.

In Rotterdam en vijf andere steden verspreid door het land organiseren het Humanistisch Verbond en Human dialoogbijeenkomsten, waar je fragmenten ziet uit de serie. Zo snijden ze dilemma’s aan op het snijvlak van autonomie en verantwoordelijkheid. Daarover gaan ze in gesprek met mantelzorgers, mensen met dementie, zorgprofessionals (zoals casemanagers, thuiszorg medewerkers, activiteitenbegeleiders dagbesteding, verpleegkundigen, en andere zorgverleners), beleidsmedewerkers, werkgevers, vrijwilligers en andere betrokkenen en geïnteresseerden.

Doel van de impacttour is met elkaar in gesprek gaan en praten over de impact van het ‘langer thuis wonen beleid’ op mensen met dementie.

Vragen die centraal staan: hoe willen we als mens én als samenleving omgaan met dementie? Wat is ervoor nodig om langer thuis te wonen met dementie? Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk meedraaien? Hoe kunnen zij zich thuis blijven voelen in hun eigen omgeving? Hoe kunnen we zorgen dat mantelzorgers de juiste steun krijgen? Wat verwachten we van elkaar en van de overheid, wat kunnen we zelf? Wat gaat er goed, waar kan het beter?

Het liefst willen ze aan het einde van de avond dat een wethouder of beleidsmaker met de zaal deelt wat het belangrijkste inzicht van de avond is en wat hij/zij daarmee wil gaan doen. (Zodat je daar later op terug kan komen.)

Omroep Human maakte de televisieserie, zond deze uit en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt.

Meer informatie en aanmelden

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door