Weer soepelere regels in verpleeghuizen

Weer soepelere regels in verpleeghuizen
Weer soepelere regels in verpleeghuizen

Weer soepelere regels in verpleeghuizen

Nu de meeste bewoners en zorgmedewerkers in verpleeghuizen gevaccineerd zijn, worden de bezoekregels minder streng. Ook is er een nieuwe ‘Handreiking voor bezoek en sociaal contact in verpleeghuizen’. In de nieuwe handreiking wordt nog meer rekening gehouden met de wensen van je naaste en jou. We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Meer mogelijk in het verpleeghuis

Op advies van het Outbreak Managament Team mogen de bezoekregels in het verpleeghuis minder streng worden, zodra de meeste bewoners beide vaccinaties hebben gekregen.

Voorbeelden van versoepelingen zijn zijn:

  • Je mag weer bij je naaste op bezoek, zonder een mondkapje te dragen. Ook afstand houden is niet meer nodig. Er gelden wel twee belangrijke voorwaarden: het bezoek vindt plaats op de kamer van je naaste en bezoekers zijn negatief getest of gevaccineerd. De test hoeft niet gedaan te worden door de GGD, een negatieve zelftest telt ook. 
  • Als alle bewoners zijn gevaccineerd, mogen er meer bewoners tegelijk meedoen met groepsactiviteiten. Er mogen nog geen bezoekers meedoen, omdat er buiten het verpleeghuis nog steeds veel mensen zijn met corona.
  • Vrijwilligers en niet-medische contactberoepen zoals de kapper zijn weer welkom in verpleeghuizen.

Goed om te weten: verpleeghuizen mogen zelf bepalen hoe en wanneer ze de regels versoepelen. Vraag bij het verpleeghuis van je naaste na wat de regels zijn.

Nieuwe handreiking

In september 2020 heeft Alzheimer Nederland samen met ActiZ, LOC, NIP, Verenso, V&VN en Zorgthuisnl een handreiking gemaakt voor bezoek en sociaal contact in de verpleeghuizen. Inmiddels zijn we weer in een andere fase terecht gekomen. Daarom hebben de partijen besloten om de handreiking op een paar punten aan te passen.

Het uitgangspunt van de handreiking blijft dat ieder verpleeghuis zelf mag bepalen hoe zij omgaan met bezoek en sociaal contact tussen bewoners en hun familie. De handreiking is bedoeld als hulpmiddel voor maatwerk. Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen de veiligheid en het welzijn van je naaste, jou, zorgmedewerkers en vrijwilligers.

Wet zorg en dwang en de lockdown

Het aantal gevaccineerde mensen stijgt en het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt. Daarom is het extra belangrijk dat er wordt gekeken naar de persoonlijke wensen en de rechten van bewoners. De handreiking is daarom aangevuld met adviezen hoe verpleeghuizen dit kunnen doen.

Er moet een goede balans zijn tussen veiligheid en kwaliteit van leven, ook in coronatijd. De Wet zorg en dwang (Wzd) geldt daarom ook tijdens een lockdown. Dat betekent dat de beperkende maatregelen altijd in overleg met bewoners, familie en de cliëntenraad worden genomen. Ze mogen alleen worden ingevoerd als het echt niet anders kan. Alzheimer Nederland heeft de handreiking aan laten vullen met informatie en adviezen voor gesprekken die het verpleeghuis hierover heeft bewoners en familie.

Ook staat nu in de handreiking dat verpleeghuizen hulp bieden aan bewoners, familie en zorgmedewerkers bij complexe rouwprocessen of traumatische ervaringen.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door