Is periodiek vasten goed tegen alzheimer?

Is periodiek vasten goed tegen alzheimer?

Het is dé voedingshype van dit moment. Periodiek vasten of Intermittent Fasting. Een dieet waarbij je bepaalde dagen van de week minder eet of bepaalde uren op de dag niet eet. Wat altijd gepaard gaat met nieuwe diëten zijn gezondheidsclaims. Mensen vallen af, voelen zich gezonder en zou het misschien ook werken tegen alzheimer? Deze bewering stond afgelopen week in onder andere de gelderlander.nl en EditieNL. Daar stond te lezen ‘met tussenpozen van 12 tot 48 uur niet eten heeft positief effect bij epilepsie en alzheimer.’

De aanleiding was een onderzoek van de Radboud Universiteit. In september vorig jaar schreven zij een wetenschappelijk overzichtsartikel over Intermittent Fasting. De bewijzen die er zijn op het gebied van de ziekte van Alzheimer komen allemaal van proefdieronderzoek. Dit betekent in het kort dat er nog geen bewijs is voor effect van periodiek vasten op dementie. Onderzoek van een paar maanden bij proefdieren – dieren die geen dementie krijgen – zegt daarover simpelweg te weinig. Voor goed bewijs zijn studies met duizenden mensen nodig, die jarenlang worden gevolgd.

Kan het werken?

Tot nu toe weten we nog weinig over periodiek vasten. Het voedingscentrum heeft het onderzoek over dit dieet verzameld. Ze komen tot de conclusie dat je met periodiek vasten inderdaad kunt afvallen. Lange termijn effecten zijn nog niet goed bekend. Zo weten we niet of het gewichtsverlies ook behouden blijft. Ander onderzoek naar plotselinge veranderingen van dieet (gewoonten) lieten zien dat deze vaak moeilijk zijn vol te houden. Wel weten we dat overgewicht, zeker op middelbare leeftijd één van de risicofactoren is van dementie. Ook heeft overgewicht weer invloed op zaken als hoge bloeddruk.

Preventie van dementie

Gezond eten en een gezond gewicht bereiken en behouden is goed voor het lichaam en het brein. Wanneer je periodiek vasten voor langere tijd wil volhouden, is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Het voedingscentrum heeft daarvoor de eetmeter, een soort eetdagboek. Onze training ‘Houd je brein gezond’ geeft aanvullende tips.  Lichaam en geest actief houden is tot nu toe het meest effectief gebleken om de gevolgen van dementie zoveel mogelijk te bestrijden.  

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door