Alzheimer Café Bommelerwaard op bezoek in Slot Loevestein

Rond Wereld Alzheimer Dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de sterk groeiende groep mensen met dementie. Ter gelegenheid daarvan èn het 20 jarig bestaan van de Alzheimer Cafés in Nederland organiseerde Alzheimer Café Bommelerwaard een middagbezoek aan Slot Loevestein.

Landelijk hebben twaalf musea zich ingespannen om rondleidingen te organiseren voor mensen met dementie. Zij zetten hun museum hiervoor open op of rond Wereld Alzheimer Dag.

In de Bommelerwaard kozen wij voor Slot Loevestein. Immers, een groot museum met een indrukwekkende geschiedenis. Het bezoek was bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers en bezoekers van het Alzheimer Café. Zaterdag 23 september waren wij er met een groep te gast.

Onze gids Corinne, gekleed in historisch kostuum, vertelde op een boeiende en toegankelijke manier over de geschiedenis van het rond 1360 gebouwde kasteel. Zij vertelde ons wie de bewoners waren, hoe ze leefden en welke geschiedwaardige gebeurtenissen er passeerden. Het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot in de boekenkist is daar een van. Wist u trouwens dat niet Hugo maar zijn vrouw het plan heeft bedacht en voorbereid en dat het optreden van dienstmeisje Elsje zorgde voor een goede afloop? De rondleiding in het kasteel was eveneens boeiend en gezeten aan de keukentafel hoorden wij de verhalen. Ook het museum is bezocht.

Het was een prachtige nazomermiddag en alle deelnemers hebben genoten van de omgeving, de gastvrijheid, het verhaal. Afsluitend genoten we op het terras van een heerlijk kopje koffie met appeltaart en hebben we nog nagepraat. De deelnemers hebben genoten en bedankten hartelijk voor de heerlijke middag.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door