'Boxtelse kamer' Museum Vekemans Alzheimerproof gemaakt.

Alzheimerpatiënten duiken in hun verleden.

Boxtel – In samenspraak met Alzheimer Nederland heeft het bestuur van Museum Vekemans besloten op zo kort mogelijke termijn haar twee musea – het Wasch- en Strijkmuseum en poffermuseum Brabant Goedgemutst – Alzheimerbestendig te maken. Het eerste deel van het Poffermuseum, de Boxtelse kamer, werd op donderdag 21 september om 11.00 uur als Alzheimerproofgedeelte van het museum geopend.

Museum Vekemans heeft speciaal daarvoor computerconsoles aangeschaft waarop bezoekers en hun begeleiders poppen uit de Boxtelse kamer, inclusief toelichting kunnen zien. De afgelopen weken zijn alle teksten ingesproken zodat de Alzheimerpatiënten die in alle rust kunnen beluisteren, en verder niet worden afgeleid. Hun begeleiders kunnen de teksten óf beluisteren, óf aflezen van de console.

De Alzheimerpatiënten kunnen de opgestelde poppen in alle rust bekijken en zo hun herinnering aan het verleden opwekken. In de tentoonstelling is onder meer ruimte voor de laatste poffermaakster van Boxtel, mevrouw Habraken en de boerenkinderen Jan en Jet. De meeste poppen stellen figuren voor uit een bepaalde klasse, bijvoorbeeld een arbeider, enkele figuren uit de middenstand en de meer gegoede bevolking. De rij poppen is in een U-vorm opgesteld zodat bezoekers ook letterlijk tussen de poppen kunnen staan. Ook mogen de bezoekers de kleding voelen, die de poppen dragen. "Het voelen van die ruwere stoffen tussen je vingers draagt ook vaak bij aan herinneringen van vroeger", weten de samenstellers van de tentoonstelling inmiddels.

Charlotte de Windt uit Boxtel van Alzheimer Nederland bevestigt dit tijdens een ontmoeting in het museum. Zij, en Jo Caris van de Alzheimer afdeling Den Bosch zijn zo ingenomen met deze ontwikkeling bij Museum Vekemans dat beiden de ‘opening’ van de Boxtelse kamer op Wereld Alzheimerdag 2017 zullen bijwonen. Dit geldt ook voor de Boxtelse wethouder Marusjka Lestrade. Voor het Alzheimerproof maken van dit eerste gedeelte van Museum Vekemans heeft de gemeente Boxtel vorig jaar een subsidie beschikbaar gesteld.

Op de twee aangeschafte computerconsoles staan al veel meer voorwerpen dan alleen de poppen uit de Boxtelse kamer. De komende twee jaar zullen stap voor stap alle voorwerpen Alzheimerproof worden gemaakt. Dat heeft ook voordelen voor bezoekers van het museum die niet meer zo eenvoudig via de trap naar de eerste verdieping kunnen. Via de twee computerconsoles op de begane grond – waarvan een is verbonden met een groot tv-scherm - kunnen zij nagenoeg alle voorwerpen die het museum in huis heeft, grondig bekijken. En allerlei mogelijke bijbehorende informatie opvragen. "Zo kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking toch het hele museum bekijken", stelt een woordvoerder.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door