Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2017

Alzheimer Café en museumbezoek

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de sterk groeiende groep mensen met dementie.

Alzheimer Nederland viert op deze dag de 20-jarige verjaardag van het Alzheimer Café. In de Alzheimer Cafés en Alzheimer Trefpunten komen mensen met dementie, hun naasten en mantelzorgers op een informele manier samen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten worden uiteenlopende onderwerpen besproken: van rechtsbescherming en veranderende relaties tot vrijheid en veiligheid bij mensen met dementie. ‘In het Alzheimer Café vinden mensen steun die ze nodig hebben. Dat geldt voor de dame die naar de bijeenkomsten blijft komen, ondanks het overlijden van haar man. Maar ook het echtpaar dat voor de eerste keer over de drempel stapt op zoek naar begrip en advies, kan terecht in het Alzheimer Café’, aldus Marco Blom, interim directeur Alzheimer Nederland.

Gratis rondleiding in musea. Om de verjaardag van het Alzheimer Café feestelijk te vieren organiseren twaalf musea in het hele land rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten volgens de methodiek van ‘Onvergetelijk’: de deelnemers bekijken een aantal kunstwerken waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kijken naar kunst biedt hen de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog aan te gaan. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste. Tijdens de rondleiding staat genieten van kunst centraal.

In onze regio geeft het Centraal Museum Utrecht rondleidingen volgens de methode "Onvergetelijk". Reserveren: mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 - 13.00 uur naar +31 (0)30-2362393. U kunt niet deelnemen zonder reservering.

Het overzicht van deelnemende musea

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door