Alzheimer Café gespreksleider

2e Gespreksleider Alzheimer Café Ede

 

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van mensen met dementie en hun mantelzorgers? Als gespreksleider in het Alzheimer Café ben je samen met nog een gespreksleider het gezicht van het café en ben je de regisseur van de avond waarop jij gespreksleider bent. Samen met het team van vrijwilligers en professionals zorg je voor een veilige en prettige sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen.

We verwachten van de vrijwilliger dat hij/zij enige praktische ervaring heeft in de omgang, gespreksvoering en begeleiding van mensen met dementie en hun familie, en dat hij/zij beschikt over invoelingsvermogen voor de problemen van mensen met dementie en hun familie.

Heb jij een warm hart voor mensen met dementie?

Ben jij iemand die: - het Alzheimer Café een warm hart toedraagt en zich kan vinden in de methodische aanpak van het Alzheimer Café - inzicht heeft in de dilemma’s van mensen met dementie en hun naasten en weet je die te vertalen in open vragen aan de gastspreker en de zaal - met flair voor een groep staat - in staat is de regie van de avond naar je toe te trekken - oog heeft voor groepsdynamiek d.w.z. sommige bezoekers stimuleren en anderen op passende wijze afremmen - ruimte geeft aan emoties uit de zaal en weet deze emoties te begeleiden - een antenne heeft voor actuele onderwerpen en sprekers voor het Alzheimer Café - in staat is de caféavond zo in te richten dat mensen met dementie zich thuis voelen - bereid is de gespreksleiderstraining te volgen? Dan komen we graag met je in contact!

Je werkzaamheden zijn: - Je helpt mee in het samenstellen van het jaarprogramma van het Alzheimer Café en je bereidt het gesprek met de gastspreker voor. Het handboek Alzheimer Café is leidend. - Je stimuleert samenwerking in het team van het Alzheimer Café - Je leidt op een prettige manier de caféavond - Je betrekt bewust elke caféavond mensen met dementie in het gesprek - Je levert een bijdrage aan de evaluatie van de avond

Tijdsinvestering

Er zijn 10 avonden per jaar, steeds op de derde woensdag van de maand, met de daarbij behorende voorbereidende werkzaamheden voor de avond. Daarnaast neem je deel aan activiteiten van de werkgroep. Naast jou is er nog een gespreksleider. Onderling stemmen jullie af wie wanneer welke avond zal leiden. In onderling overleg bepalen jullie dus hoeveel tijd kunt/wilt besteden.

Wij bieden:

Wij bieden trainingen, overleggen en bijeenkomsten gericht op verdieping of deskundigheidsbevordering. Informatie via het Vrijwilligersplein. Ondersteuning van het bestuur van de regionale afdeling en de coördinator Regionale activiteiten en overige medewerkers van Alzheimer Nederland. Reiskostenvergoeding en vergoeding van gemaakte onkosten. Een tweejaarlijkse landelijke vrijwilligersdag. Je ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief en het vrijwilligersnieuws in je mailbox. Het vrijwilligerswerk bij Alzheimer Nederland kan een aanvulling vormen op je CV.

Deze pagina maakt deel uit van