Groene Alzheimerdag

Groene Alzheimerdag

Groene Alzheimerdag: gezellig, inspirerend en zo waardevol

21 september, Wereld Alzheimerdag, hebben we in het Renkums Beekdal een dag georganiseerd die helemaal in het teken van 'groen' stond. Wandelen, bewegen, ontspannen in de natuur... dat is voor iedereen belangrijk en zeker voor Alzheimer patiënten en hun mantelzorgers.

Humor en ontmoeten

‘Ik heb nog nooit zo gelachen tijdens een rondleiding!’, grijnst Wim Braakhekke ( Natuurgids en bestuurslid Stichting Renkums Beekdal). Hij is net terug van de boswandeling met een oudere dame met Alzheimer en haar zoon. De deelneemster aan de Groene Alzheimerdag had misschien niet alles begrepen wat hij vertelde en dat was wederzijds. De humor bleken ze echter gemeen te hebben en iedereen kwam stralend met blozende wangen weer terug. Ook Riek Harteveld (lid van de hoogstambrigade en natuurgids van het Renkums Beekdal) vertelde later opgetogen over haar wandeling met andere deelnemers. ‘Ik moest mijn tempo met factor 10 verlagen. Maar wat is dit een beleving voor hen. Zo mooi!’.

De eerste keer

Zaterdag 21 september werd de allereerste Groene Alzheimerdag georganiseerd. Een unieke samenwerking tussen de afdeling Veluwe-Vallei en Grebbe van Alzheimer Nederland, de IVN-afdelingen Zuidwest Veluwezoom, Ede en Veenendaal-Rhenen, KNNV, Stichting Renkums Beekdal en lunchroom de Beken. De dag vond plaats in en om het informatiecentrum en lunchroom van het prachtige natuurgebied van het Renkums Beekdal.

Kunnen we dit wel?

Al vanaf april zijn we met zijn allen bezig geweest om dit op te zetten. En ja, dat ging met veel overleg en ook wel gedub gepaard. ‘Vinden mensen die te maken hebben met dementie het wel prettig dat ze uitgenodigd worden?’, ‘Is het gebied wel veilig genoeg voor deze mensen?’, ‘Kunnen wij dit wel?’. En het antwoord was drie keer ‘Ja’.

Ja, we kunnen dit!

Ja, de aanwezige gasten vonden het prettig dat deze dag er was. Natuuractiviteiten waarbij rekening werd gehouden met hun situatie, hun tempo, hun manier van communiceren.

Ja, dit deel van het Renkums Beekdal was veilig genoeg. Wat ik niet verwacht had, is dat de gasten juist graag de boswandeling wilden, ondanks hun verminderde mobiliteit. Voor de naasten blijkt het vaak te spannend om alleen met hun ouder of partner met dementie het bos in te gaan. Bij gewone groepsexcursies gaat alles te snel, zowel het lopen als het praten en deze zijn vaak te lang. Deze wandeling in een heel klein groepje was ideaal voor hen.

Ja, wij kunnen dit. Elke organisatie had geschikte activiteiten in de aanbieding. Snuffelen en smikkelen van vergeten appelsoorten, de verse appelmoes en de kruiden, natuurschilderij maken, ervaringen en belevingen uitwisselen met behulp van een natuurkoffer, verhalen vertellen, echte vlinders, rupsen en poppen etcetera. De vrijwilligers van Alzheimer Nederland ondersteunden met een persoonlijk welkom voor elke gast, het sjouwwerk en een fijne lunch. Met hun tips hadden we een aardige basis om voor en met mensen met dementie en hun naasten aan de slag te gaan. Het draaiboek kan volgend jaar zo weer uit de computer getrokken worden.

Dus gaan we er in 2020 weer voor?! Ik hoop het!

Binnenkort komen we met zijn allen bij elkaar om de dag te evalueren. Wat ging er goed? Dat las je hierboven. Ook hebben we veel inspiratie opgedaan om verder te gaan met activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Nieuwe plannen en samenwerkingsverbanden zijn gesmeed. En wat kan er beter? Hoe kunnen we bijvoorbeeld meer gasten krijgen dan de ongeveer 20 personen die nu kwamen, waarvan 10 uit de doelgroep? Stonden alle activiteiten wel in het blikveld van onze gasten?

Aan de slag 

Daar gaan we aan werken. Die gezellige, goede sfeer met in je achterhoofd het idee dat deze Groene Alzheimerdag zo mooi is voor allen die met dementie te maken hebben willen we nog een keer.

Wil jij ook zo’n mooie ervaring met mensen met dementie en/of hun naasten? Neem dan contact op met Mary de Jong via mary-dejong@hotmail.com van werkgroep Natuur & Gezondheid. Er zijn genoeg ideeën voor eenmalige én vaker terugkomende actviteiten, zodat er vast iets voor jou bij zit.

Mary de Jong

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door