Beter contact met mensen met dementie

Op maandagavond 2 mei jl. was Barbara Oppelaar met succes te gast bij het Alzheimer Café in Hellevoetsluis. Barbara is eigenaar van Ervarea, (bekend door het boek en de theatervoorstelling “De dementie van Jet en Harrie”) en werkt al jaren als trainer, coach, adviseur en improvisatie-acteur.

Tijdens deze avond hield Barbara een zeer meeslepende lezing over het ouder wordende brein. Ze nam de aanwezigen mee in de belevingswereld van iemand met een ‘haperend’ of beschadigd brein, bijv. door dementie. Aan de hand van voorbeelden liet ze zien hoe je door een andere manier van kijken en reageren het contact met mensen met dementie kunt verbeteren. Op een zeer levendige, vaak ludieke en interactieve wijze wist ze de bezoekers dan ook uitgebreid te informeren en van het begin tot het einde te boeien. Via herkenbare voorbeelden werd inzicht geboden hoe alles vanuit een ander perspectief te bezien en handvatten aangereikt hoe beter met bepaalde situaties om te gaan. Zoals zij het zelf zegt: “Als je het anders benadert, vindt je ook sleutels om het op te lossen”. “Blijf weg van vragen stellen, dat roept stress op. Doe liever een voorstel. Experimenteer en leer!””

Het was een zeer geslaagde Café-avond, mede mogelijk gemaakt door diverse donaties aan Alzheimer Café Brielle in het verleden (waarvoor dank!).

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door