Wat kunt u doen?

Mensen die te dementie krijgen en hun naasten, voelen zich vaak alleen staan. Het lijkt wel of vroegere vrienden en kennissen het moeilijk vinden om eens langs te komen of om hen uit te nodigen voor een feestje of een gezellige avond. Sporten, vrijwilligerswerk en het uitoefenen van je hobby wordt steeds moeilijker als je dementie hebt.  Als mantelzorger heb je veel minder tijd om nog activiteiten te ondernemen. Naast het verdriet dat de ziekte dementie met zich meebrengt, komt daar nog eenzaamheid bij. Maar daar kunnen we wel iets aan doen!

Contact houden
Wanneer je hoort dat iemand in je omgeving dementie heeft, bestaat de kans dat je niet precies weet wat de ziekte inhoudt en wat de gevolgen zijn. Misschien vind je het daarom lastig om iemand met dementie te benaderen. Toch is het voor mensen met dementie en hun mantelzorgers belangrijk dat de sociale contacten in stand blijven. Het beste kun je gewoon aan hen zelf vragen wat zij zelf prettig vinden en waar je rekening mee moet houden.  Een bezoekje of een telefoontje betekent vaak al veel!

Er is ook veel informatie over de gevolgen van de ziekte op internet. Bijvoorbeeld op de website samendementievriendelijk.nl/tips-omgaan-met-dementie. Of doe mee met een van de trainingen.

Een handje helpen
Iemand die zorgt voor een naaste met dementie, houdt weinig tijd over voor iets anders. Soms kan het helpen als iemand uit de omgeving af en toe degene met dementie opvangt of meeneemt op uitje. Welzijnsorganisaties zoeken ook altijd wel vrijwilligers die bij activiteiten voor mensen met dementie willen helpen of die een maatje voor iemand met dementie willen zijn. Je krijgt daar dan begeleiding bij.
Kijk eens bij:

Brielle: Welzijn Ouderen www.catharinastichting.nl/locaties/brielle/welzijn-ouderen-brielle
Hellevoetsluis: Servicebureau Ouderen www.sbohellevoetsluis.com
Nisserwaard: Stichting Welzijn Ouderen: www.swospijkenisse.nl
Alle gemeenten op Voorne-Putten:
 MEE Plus, Tel. 0181-333507, email: servicebureau@meeplus.nl


Met uw vereniging of organisatie
Mensen met dementie willen ook graag actief blijven, bewegen in de buitenlucht, genieten van muziek en cultuur. Sportverenigingen en culturele verenigingen en andere organisaties kunnen hier veel aan bijdragen en de gemeenten op Voorne-Putten willen graag meedenken en initiatieven ondersteunen. Er zijn al verschillende voorbeelden. Zo is er bij de Atletiek Vereniging Voorne een wandelgroep voor mensen met dementie en zijn er vanaf dit jaar speciale rondleidingen bij diverse musea in de Vesting van Hellevoetsluis.

Heeft u een idee voor een initiatief? Neem dan contact op met uw gemeente of het secretariaat van Alzheimer Nederland VPR via voorneputten@alzheimervrijwilligers.nl

Deze pagina maakt deel uit van