Wegwijzer Dementienetwerk West-Brabant

Wij gaan u helpen een weg te vinden in het aanbod en de vragen rondom dementie in West-Brabant.

Heeft u een vraag of zoekt u hulp? Ga naar de website van Dementienetwerk West_Brabant.

 

Geheugenhuis Bibliotheek West-Brabant

Het Geheugenhuis is een uitnodigende en laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek binnen de bibliotheek met diverse (activerings)materialen en aansprekende programmering rondom 'het brein'. Het is een fijne plek voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met geheugenproblemen of dementie om kennis op te doen, te praten met lotgenoten of ervaringen te delen. Hier kun je even tot rust te komen en elkaar op een ongedwongen manier ontmoeten.

Fysieke plaats in onze vestigingen

Rondom dementie is ontzettend veel informatie te vinden. Binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom dementie en het individueel geheugen anders ingericht. Dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wil inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij Bibliotheek West Brabant is er daarom één plaats ingericht waar alle informatie en organisaties samenkomen, namelijk in het Geheugenhuis.

Het Geheugenhuis heeft een fysieke plaats in de Bibliotheek West-Brabant in de vestigingen: Oudenbosch, Hoogerheide, Roosendaal en Zevenbergen en is voor alle inwoners die betrokken zijn bij of interesse hebben in het individueel geheugen.

Geheugenkoffers

Veel inwoners zijn ondertussen bekend met de verschillende herinneringskoffers. Naast algemene thema’s, zoals de natuur, Nederlandse gewoontes en tradities, verliefd, verloofd, getrouwd, jeugdjaren, oude ambachten en beroepen in Noord-Brabant ontwikkelt de bibliotheek nieuwe thema’s die aansluiten op de lokale behoeften. De koffers kunnen helpen met het voeren van gesprekken en het trainen van je geheugen. Wil je ook aan de slag met een geheugenkoffer? De koffers zijn te leen in de volgende vestigingen: 

  • Bibliotheek Zevenbergen 
  • Bibliotheek Hoogerheide. Samen met de Heemkundekring het Zuidkwartier is de koffer ‘het Geheugen van Woensdrecht’ ontwikkeld. Vol met mooie foto’s, relevante boeken en andere materialen die lokale herinneringen oproepen. Daarnaast zijn er ook koffers te leen gericht op specifieke thema's.
  • Bibliotheek Oudenbosch. In samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap in Oudenbosch is er een Marokkaanse herinneringskoffer ontwikkeld, vol met foto’s, kruiden, boeken, muziek en herkenbare materialen.  

Wil je graag een koffer lenen? De medewerkers helpen je hier graag mee! 

Belevenistafels

In een aantal Geheugenhuizen hebben we belevenistafels waarmee mensen worden uitgedaagd om interactief met elkaar in gesprek te gaan. Het is een groot touchscreen met herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. Deze belevenistafels kun je vinden in:

  • Bibliotheek Oudenbosch 
  • Bibliotheek Hoogerheide (Moby Touch)
  • Bibliotheek Zevenbergen 

De Moby Touch is een belevenistafel die mobiel is. Deze kunnen we dus makkelijk verplaatsen en op verschillende plekken inzetten.

Kom zeker een kijkje nemen in de bibliotheek. De medewerkers vertellen je er graag meer over.
Het Geheugenhuis is altijd onder openingstijden van de bibliotheek te bezoeken. 

 

Bekijk de openingstijden per locatie

Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen zijn wij minimaal tot en met 28 april gesloten, maar de AfhaalBieb is open.
Kijk hier voor de openingstijden!
LET OP: De AfhaalBieb is gesloten op Koningsdag (dinsdag 27 april, alle vestigingen behalve Dinteloord, Kruisland en Nieuw-Vossemeer).

Twee mooie acties

Word donateur en bestel gratis een set Ik-vergeet-je-niet-armbandjes

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Als donateur van Alzheimer Nederland maak je belangrijk onderzoek mogelijk. Zo kunnen we samen dementie stoppen! ♥ Als dank kun je gratis een set van twee mooie Ik-vergeet-je-niet-armbandjes aanvragen.

Hier kunt u deze armbandjes bestellen

Wij zijn trots op JOU!

Je gaat namelijk een spreekbeurt houden over dementie. Misschien heeft je opa of oma een vorm van dementie? Of een van je ouders? Of misschien vind je het gewoon een interessant onderwerp. In ieder geval geef jij met jouw spreekbeurt weer aandacht aan dementie. En dat is hard nodig! Zo zal iedereen het steeds beter begrijpen. En hopelijk vinden we sneller een oplossing voor genezing en omgaan met dementie.

Meer informatie op onze Webiste van Alzheimer Nederland.

 
 

Alzheimer Nederland panel!

“Heeft u dementie of bent u mantelzorger van iemand met dementie?

Laat uw stem horen via het Alzheimer Nederland panel!

Als panellid vragen we u geregeld naar uw mening en ervaringen over uw leven met dementie.
Dit doen we via een online vragenlijst. U ontvangt hiervoor een aantal keer per jaar een uitnodiging via de mail.

Meer weten of direct aanmelden? Ga dan naar de Alzheimer Nederland panel website.

Deze pagina maakt deel uit van