Een dag in het leven van iemand met dementie - thema op 24 juli j.l. in het Alzheimer Café Abcoude

Warm of niet, de mantelzorger denkt, zorgt, beleeft en leert voor twee. De warmte heeft een aantal mantelzorgers, hun naaste met dementie en een handvol professionals die mantelzorgers ondersteunen, er niet van weerhouden naar De Angstelborgh te komen woensdagavond 24 juli. Waaiers en ventilatoren waaiden de maar liefst 25 bezoekers enigszins koel. Naast koffie en thee werd er veel verfrissend water geschonken door de vrijwilligers van het Alzheimer Café Abcoude die ook de ontvangst, de presentatie, een hartig hapje in de pauze en deze keer met prachtig pianospel ook de muzikale omlijsting hebben verzorgd.
Ervarea staat voor: Leren door beleven. Linde werkt bij Ervarea en heeft op een geloofwaardige en indrukwekkende manier 'Een dag in het leven van iemand met dementie' gespeeld en bezongen.
Linde liet zien dat het voor iemand met dementie vooral in de ochtend, een hele uitdaging is en spannend kan zijn, om te bedenken waar iemand is, waarom iemand daar is en bijvoorbeeld, hoe laat het is. Dan moet het lichaam nog een beetje wakker worden. In de middag, wanneer het lichaam al wat routinematige dingen heeft gedaan, kan de rust wat zijn weergekeerd. Fijn dat ieder mens kan vertrouwen op zijn of haar routine die als het ware is opgeslagen in de spieren waardoor dingen op de automatische piloot werken.
En 's avonds, als er gedurende de dag steeds meer kleine activiteitjes routinematig de revue zijn gepasseerd, ervaart hij of zij misschien helemaal geen slaap. Waarom zou je
op bed gaan? Dat maak je toch zeker zelf wel uit.

TIPS GEDEELD In vijf groepjes hebben de 25 bezoekers hun eigen dagdagelijkse ervaringen van 's morgens, 's middags en 's avonds besproken en van ieder groepje heeft een vrijwilliger
de verzamelde tips gedeeld. Linde kon op een aantal tips mooi inhaken en vertelde dan hoe het werkt, of eigenlijk, niet meer werkt in het hoofd (het brein) van iemand met de
ziekte dementie.
Komt het bekend voor? Woon je met of ken je iemand met dementie? Een vraag stellen kan voor onrust of zelfs wat spanning of stress zorgen bij iemand met dementie. Laat staan als je ongemerkt en uit gewoonte, meerdere vragen achter elkaar stelt, omdat je niet zo snel antwoord krijgt.
Wil je wat te weten komen (heb je een vraag)? Stel dan geen vraag maar begin een praatje om erachter te komen wat er speelt in het hoofd van je naaste met dementie. Wil je bijvoorbeeld weten wat iemand lekker vindt om te eten?
Ga dan vertellen dat je vanavond worteltjes gaat eten, omdat jij dat zo lekker vindt. Grote kans dat je naaste met dementie je als antwoord geeft: "Ja, lekker." Of misschien: "Ik lust geen worteltjes."
Linde noemt deze praatmethode: op 'emotioneel' niveau met iemand meedenken. "Dat kan hetzelfde werken met opdrachtjes geven. Probeer één opdracht tegelijk en kijk of het lukt. Geef een complimentje als het lukt en geef dan de volgende opdracht, zo houd je de sfeer prettig. Daar is vooral iemand met dementie heel gevoelig voor. Natuurlijk kan je niet elk moment van de dag het geduld opbrengen voor een praatje als je even snel een vraag hebt. Maar merk je dat je naaste wat 'bozig' of 'stil' reageert, probeer de 'praatmethode'. Maak dan van het moment gebruik om te vertellen wat jij bemerkt of voelt, bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je wat van streek bent. Ik praat misschien te snel. Ik kom even bij je zitten.' Als je het antwoord afwacht, en misschien is het alleen maar een knikje of een bepaalde blik in de ogen, dan kom je misschien te weten of hem of haar even wat dwars zat."
Bij hitte lopen juist ouderen risico; uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel terwijl zij wel genoeg moeten drinken om de vochtbalans op peil te houden. Daarom is het belangrijk dat tijdens warme dagen aan ouderen en oudere familieleden gevraagd wordt of zij hulp nodig hebben.
Tegelijkertijd zijn zij in sommige gevallen afhankelijk van hulp van hun mantelzorger of van anderen en is het daarom handig als iemand meekijkt hoe het huis zo goed mogelijk koel kan blijven.

Bron: Witte Weekblad De Ronde Venen

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door