Inspirerende, ochtend of middag uit voor mensen met dementie en familie of vrienden.

Speciale rondleidingen voor mensen met dementie in twee musea in de regio Westelijk Utrecht

ONVERGETELIJK STEDELIJK – Centraal Museum Utrecht
Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en familie of vrienden: dat is Onvergetelijk Stedelijk. 

Het Stedelijk Museum maakt sinds 2013 in samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven kunst toegankelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens een Onvergetelijk rondleiding bekijk je samen een aantal werken waarover je met elkaar in gesprek gaat. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, breng je met elkaar de kunstwerken tot leven. De rondleider helpt je op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Elke maand is er een ander thema. 

WAAROM DIT PROGRAMMA?
Onvergetelijk is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York. Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie, een syndroom waar nog altijd geen geneesmiddelen voor zijn. Er is bovendien weinig specifiek aanbod voor mensen met dementie en hun dierbaren in de vrijetijdssector in het algemeen en de culturele sector in het bijzonder. Met Onvergetelijk voorziet het museum in deze behoefte.

Tijdens een Onvergetelijk rondleiding ligt de nadruk op wat iedereen kan: het samen beleven van een inspirerend, gezellig museumbezoek. Door naar kunst te kijken kunnen mensen met dementie samen met hun dierbaren ideeën uitwisselen, zonder dat degene met dementie hoeft terug te vallen op het kortetermijngeheugen.

De rondleiding biedt toegang tot het langetermijngeheugen en persoonlijke ervaringen, waardoor sociaal contact gestimuleerd wordt. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid: deelnemers voelen zich na afloop van een Onvergetelijk rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen.
Hierdoor neemt hun zelfvertrouwen en gevoel van waardigheid toe. Het Stedelijk biedt met Onvergetelijk bovendien een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. 

LANDELIJKE UITBREIDING
Dankzij steun van het Gieskes-Strijbis Fonds is het Onvergetelijk programma door het Stedelijk en het Van Abbe de afgelopen drie jaar geïmplementeerd in uiteenlopende Nederlandse musea. Deze landelijke uitbreiding werd vergezeld door wetenschappelijk onderzoek naar het verloop en de uitkomst van de implementatietrajecten, rondleidingen en workshops door onderzoekspartner VU Medisch Centrum.

De belangstelling vanuit de museumsector om deel te nemen aan het driejarige implementatie- en trainingsprogramma was groot. Bij de uiteindelijke selectie is gelet op landelijke spreiding, bereikbaarheid en variatie aan collecties en tentoonstellingen.

Op dit moment kun je in Nederland in de volgende musea terecht voor een Onvergetelijk rondleiding:

Centraal Museum, Utrecht
CODA Museum, Apeldoorn
Drents Museum, Assen
Limburgs Museum, Venlo 
Mauritshuis, Den Haag 
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam 
Museum Dr8888, Drachten 
Natura Docent Wonderryck Twente, Denekamp 
Singer Laren, Laren 
Van Abbemuseum, Eindhoven 
Zeeuws Museum, Middelburg

In de regio Westelijk Utrecht kunt u terecht bij:

CENTRAAL MUSEUM, AGNIETENSTRAAT 1, UTRECHT.
De rondleidingen worden gehouden, elke laatste woensdag van de maand.
De data voor 2017 zijn: 28 juni, 26 juli, 30 augustus, 27 september, 25 oktober, 29 november, 27 december
Tijd: 14.30-16.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon, inclusief entree museum (met museumkaart gratis)
Maximaal aantal personen: 12

RESERVEREN:
U kunt mailen naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bellen van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 - 13.00 uur naar 030-2362393.
U kunt niet deelnemen zonder reservering.

GROEPEN
Zorginstellingen kunnen Onvergetelijk Centraal ook boeken voor een eigen groep.
Dat kan tijdens openingstijden.
Neem contact op met Publieksinformatie & Reserveringen via rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 - 13.00 uur met 030-2362393. 
De kosten zijn €80 per groep van maximaal 12 personen, inclusief entree museum.

STADSMUSEUM, KERKPLEIN 6, WOERDEN.
Het Stadsmuseum organiseert speciale rondleidingen, op de ochtenden, voor mensen met dementie.
Dit museum maakt geen deel uit van het Onvergetelijk programma van het Stedelijk museum en Van Abbe museum maar is een gezamenlijk initiatief van het Stadsmuseum en het Alzheimer Café in Woerden.

Kijken naar kunst biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder op hun kortetermijngeheugen terug te vallen. Tijdens deze speciale rondleiding bekijkt u samen met uw partner, familie of vriend/vriendin de kunstwerken in het museum.

De rondleidingen worden gehouden, iedere laatste dinsdag van de maand en op aanvraag.
Tijd: 10:30 - 12:00 uur
Kosten: € 3,50 inclusief koffie/thee en iets lekkers

RESERVEREN
Aanmelden voor deze rondleiding is noodzakelijk.
Dit kan via Welzijn Woerden, tel. 0348-421101.

De rondleidingen zijn geschikt voor iets minder mobiele personen met ten hoogste een rollator.

Voor groepen kan de rondleiding tevens op afspraak gepland worden, binnen de normale openingstijden van het museum.

 

 

 

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door