Kijktip: Restaurant Misverstand

Vanaf woensdag 1 september is er om 21.30 uur een nieuw seizoen van het programma Restaurant Misverstand te zien op SBS6. In de serie volgen we 11 mensen met dementie op jonge leeftijd. Samen proberen ze een eetcafé te leiden. De meesten hebben geen horecaervaring, maar ze krijgen gelukkig hulp van chef-kok Ron Blaauw. Ook presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt, gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd, zijn er weer bij.

In Restaurant Misverstand zien we de lol die de deelnemers hebben in de keuken en in de bediening. Maar het programma laat ook zien waar ze tegenaan lopen. Zo laat het kortetermijngeheugen hen regelmatig in de steek: ‘Wat zit er ook alweer in die cocktail?’ ‘Waar ligt het bestek?’

Met het programma willen Alzheimer Nederland en SBS6 meer kennis delen over dementie. Ook willen we kijkers laten zien hoe groot de invloed van de ziekte is. Zo ontstaat hopelijk meer begrip voor mensen die, net als jij, met dementie te maken hebben.

'Mooi om te zien hoe deelnemers met hun ziekte omgaan'

Presentator Johnny de Mol: ‘Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan. Er is veel onbegrip rondom deze ziekte en ook op de omgeving heeft dit enorme impact. Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven.’ 

Ook dit jaar worden de medewerkers begeleid door chef-kok Ron Blaauw. Hij benadrukt wat Johnny zegt: ‘Deze mensen waren nog allemaal actief aan het werk en hadden goede banen toen zij de diagnose dementie kregen. Daarna kwamen zij thuis te zitten. Maar dat wil niet zeggen dat ze helemaal niets meer kunnen! Ik zag ze met elkaar vol enthousiasme aan het werk in Restaurant Misverstand.’

Professor Marjolein de Vugt van het Alzheimer Centrum Limburg maakt in de serie duidelijk hoe je mensen met dementie kan helpen om hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.  

Deelnemers met verschillende vormen van dementie

Veel van de medewerkers van Restaurant Misverstand moesten lang wachten tot ze de diagnose kregen. Burn-out of depressie? Dat is de eerste diagnose voor accountmanager Rob (59). Hij vergeet dingen en verzint smoezen om toch zijn werk te kunnen doen. Uiteindelijk krijgt hij na jaren de diagnose alzheimer. Wilma (60) werkte als verzuimmedewerker en krijgt eerst de diagnose burn-out. Pas later ontdekken de artsen dat ze Lewy Body dementie heeft. Het gevolg voor henzelf en hun naasten is groot, maar onder elkaar ervaren zij veel steun. Ze zien hoe waardevol het is om in het eetcafé samen dingen voor elkaar te krijgen en elkaar te helpen. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door